Projectomschrijving

We kunnen het ons vandaag nog moeilijk voorstellen, maar in 1970 bestond de pc nog niet. Niemand kon op zijn zolderkamer een album opnemen, mixen en uitbrengen via internet zoals nu. Het is haast niet te geloven dat  Zero Time van Tonto’s Expanding Head Band dateert uit die periode.

Zero Time is het eerste album dat gemaakt werd met modules van Moog. Moog bouwde eind jaren 60 vooral gitaarversterkers, maar een aantal van hun geluidstechnici experimenteerden met de onderdelen van die versterkers tot ze een soort analoog mengpaneel hadden waarmee ze geluiden konden omvormen.

De Britse jazzpianist Malcolm Cecil en de Amerikaanse producer Robert Margouleff kwamen op het idee een toetsenbord en een aantal van die Moog mengpanelen te combineren om zo een geluidsmachine of een synthesizer te creëren. Cecil kon die bedienen via een keyboard terwijl Margouleff de speciale sounds activeerde door bepaalde draden en knoppen te hanteren. Wat zij hadden lijkt eerder op de cockpit van een vliegtuig dan op de synthesizer zoals we die nu kennen.

Dat het niet evident was om dat toestel te bedienen kan je leren in de vele YouTube-filmpjes over het onderwerp. Maar door hun passie en vastberadenheid zijn ze er uiteindelijk toch in geslaagd om effectief muziek te maken én die op plaat uit te brengen. Ze deden dat onder de naam  TONTO of  The Original New Timbral Orchestra. Het resulteerde in twee albums Zero Time (1970) en It’s About Time (1974).

Die albums zijn de eerste synthesizerplaten, maar zijn wat in de vergetelheid gegaan. Hetzelfde lot was wellicht ook Cecil en Margouleff  beschoren als ze niet toevallig in contact waren gekomen met Stevie Wonder. Stevie Wonder vond die geluidsmachine fantastisch en slaagde er mede daardoor in om zijn vele muzikale ideeën ten uitvoer te brengen. Met hulp van Cecil en Margouleff en hun soundmachine voegde hij als eerste synthesizer toe aan zijn muziek en gaf daardoor een heel nieuwe dimensie aan de popmuziek.

Zero Time bevat 6 muziekstukken die ons doen wegdromen naar een eigen universum. Het leuke aan deze muziek is dat iedereen zich een eigen voorstelling kan maken van hoe dat universum eruit ziet. Er zijn vele hoogtepunten maar wij houden het op Jetsex waarin we precies de soundtrack van een orgasme horen. Het hartritme gaat steeds sneller tot het hoogtepunt is bereikt waarna alles terug tot rust komt.

Belangrijk om weten is dat Moog het idee van de synthesizer commercialiseerde door een compact toestel te maken. De Minimoog was een feit. Het is een toestel dat nu nog steeds hoog op het verlanglijstje staat van elektro-artiesten omdat het geluid ervan ongeëvenaard is door computers. Zonder TONGO en Moog was er van Kraftwerk, NIN, Depeche Mode nooit sprake geweest.

http://synthmuseum.com/tonto/index.html