Projectomschrijving

Kloothommel. Een experimenteel indiebandje waar we wel van houden, we vroegen Lucas Schreel van welke Belgische plaatjes hij houdt…

1 JOZEF DUMOULIN TRIO – Rainbow Body
Iedereen die me een beetje kent weet dat er geen andere mogelijkheid was dan dat ik deze lijst met Jozef zou beginnen. Zeer fascinerende pianist die ook als Fender Rhodes-pionier betiteld kan worden. Voornamelijk actief in de experimentele jazz, maar hij doet vooral telkens zijn eigen ding. Ik zag hem rond 2008 in The Sounds met Erwin Vann Let’s Call Ed. Mailde hem achteraf als piepjonge muzikant met de boodschap dat ik enorm gebeten was door zijn sound (en vele pedallekes!). Naast een lijstje met zijn pedallekes antwoordde hij: Kungfu Panda gezien? There is no secret ingrediënt! De perkamentrol waar het zogezegde geheim op zou staan blijkt blank te zijn, waar je enkel je eigen reflectie in ziet. Ik kies zijn trioplaat met Trevor Dunn (van Mike Patton’s Mr. Bungle etc.) en Eric Thielemans. Drie geschoolde muzikanten die toch ontzettend fris en vrij spelen. De plaat heeft een kinderlijke fantasie of naïviteit vind ik. Haast zoals Karel Appel.

2 PIETER –JAN VAN CAMPENHOUT – Tragic Magic Man
Ontzettend tragisch verhaal, zeer getalenteerde songschrijver die in 2014 zelfmoord pleegde. Drie jaar na zijn dood kwam deze plaat uit met prachtige songs die ervoor nooit het licht gezien hadden. Vooral de tweede helft van de plaat vind ik zo magistraal en zo veel poëzie. Elliott Smith hoor je er soms in, maar bij een nummer als Jozefien of Packman moest ik ook even aan Fulco Ottervanger met Stadt denken. Benieuwd of hij hem kent!

3 FREDERIK LEROUX/ RUBEN MACHTELINCKX – When the Shade is Stretched
Ook Frederik Leroux is voor velen waarschijnlijk een onontdekte planeet. Voor mij een van de “beste” gitaristen van België. Misschien wat lullige uitspraak, laat het ons houden op een van de meest inspirerende. Enerzijds beheerst hij een fantastisch vakmanschap, hij is thuis in vele stijlen, maar bovenal is hij een sterke kunstenaar die geen compromissen maakt. Hier op een filmisch solo banjoplaatje, split release met Ruben Machtelinckx op het verse top label Aspen.

4 ICTUS ENSEMBLE – Professor Bad Trip (Fausto Romitelli)
Ictus is een Brussels hedendaags klassiek muziekensemble waarvan ik veel projecten hier had kunnen opsommen. In het bijzonder Professor Bad Trip van de Italiaanse componist Fausto Romitelli heeft een sterke indruk op mij gemaakt. Ook zijn An Index Of Metals en Jean-Luc Fafchamps’ Sufi letter K vind ik fenomenaal.

5 WINNEN- In dreams or how happy I was u talked to me after two hours of thinking about something I could say
Soloproject van Dries Robbe met heerlijk kapotte sound. Benieuwd naar meer!

6 ROMEO ELVIS – Bruxelles Arrive
Toch wel beetje national anthem van Brussel. Ik zag hem vorig jaar op Couleur Café en verschoot wat een massa volk daar voor hem was.

7 IVAN HEYLEN – De Wilde Boeredochtere
Belgisch was de opdracht, dus wat kleinkunst kon niet ontbreken. Deze sexy hit hoeft niet veel uitleg geloof ik.

8. ALFRED JODOCUS KWAK – Intro
Eigenlijk mag deze niet in het lijstje, gezongen door de Nederlander Herman Van Veen, maar ik kon het niet laten. Laat ons stellen dat er wel veel Belgen naar geluisterd hebben. Heerlijke song, geweldig gezongen (“Hij komt een druppel later!”). Met een drumsound waar menig hippe bands anno 2018 met hun SPD-S een puntje kunnen aan zuigen. Luister hier maar eens naar Gert Malfliet!

9. WIM DE CRAENE – Rikky
Nog zo’n track met sexy synths en drums. Kei catchy toch? Of keifout, ge moogt zelf kiezen.

10 ROBBING MILLIONS – Age and Sun
Soloproject van Lucien Fraipont. Live omringd door straffe muzikanten. Ik zag vorige week nog op Facebook dat hij in LA beetje met Mac de Marco aan het jammen was. Hij werkt daar aan opnames voor een nieuwe plaat geloof ik.

Ik had eigenlijk ook Worst Case Scenario of In A Bar Under The Sea van dEUS moeten vermelden, maar ik veronderstel dat die wel reeds frequent hier in de lijstjes zitten.

Verder kijk ik ook nog uit naar nieuwe releases van True Champions Ride On Speed, Catbug, het eerste album waarop Jozef Dumoulin gitaar speelt (Trojan Panda) en de comeback van Zyfa want lieke c was kweetniethoegoed.