Projectomschrijving

The Spectors zijn momenteel volop bezig aan de opnames voor hun tweede lp die je binnenkort mag verwachten. Als je ze deze zomer live wil zien, heb je maar één kans: zaterdag 24 juni op Rocktopus in Gistel. We hadden een gesprek met frontvrouw Marieke Hutsebaut. 

Dag Marieke, The Spectors is eigenlijk aan een tweede leven bezig met een nieuwe line-up. Kun je hier iets meer over vertellen en de nieuwe Spectors aan ons voorstellen?
Jazeker. Ik denk dat ik mijn muzikale soulmates heb gevonden. Het klikt super goed op muzikaal vlak, mijn bandmates voelen aan wat de muziek nodig heeft. Ook op persoonlijk vlak passen we goed bij elkaar. Er zijn naar mijn weten nog geen irritaties geweest, we accepteren elkaar zoals we zijn. Ik heb zoals in het verleden niet meer het gevoel dat ik mezelf naar de repetitie moet slepen, we geven elkaar energie. Ik beschouw de mensen waarmee ik in deze band zit als echte vrienden. En moest Erwijten echt bestaan trakteerde ik ze op een weekendje wandelen in het bos van Oud-Erwijten. De Line-up is nu: Marieke (vocals / bas), Filip (gitaar), Ruben (gitaar) en Davy (drums).

Dat zijn mensen met hun eigen invloeden, hebben zij The Spectors in een andere muzikale richting geduwd?
Het is niet zozeer dat zij The Spectors in een nieuwe richting hebben geduwd. Het lijkt zo wel, aangezien ons vorige album redelijk anders klinkt als ons nieuwe album gaat klinken. Ik heb eerder het gevoel dat we in tegenstelling tot vroeger voor dit album de juiste weg zijn ingeslaan die we altijd al hadden moeten nemen. Dus Ruben, Davy en Filip voelen aan welke richting The Spectors altijd al had moeten uitgaan en die ik altijd al gewild had voor deze band. Er zit veel meer gevoel in de nieuwe nummers, het komt recht uit het hart omdat iedereen de muziek ook echt goed vindt.

The Spectors werden vrij vlug opgemerkt door PIAS. Iets zegt me dat dit iets te maken heeft met jullie unieke geluid in België. Belgische bands zijn ongelooflijk hot vandaag, maar ik kan toch niet onmiddellijk aan een band denken in België die jullie sound heeft. Uniek in Vlaanderen, en is uniek zijn een voordeel?
Ik denk dat we werden opgemerkt omdat onze popnummers heel catchy zijn. In België gaan we al een aantal jaar door een fase waar vooral experimentele muziek populair is. Als je met echte nummers afkomt spring je er tussenuit. Wat ik wel merk is dat het moeilijker is om een publiek op te bouwen op deze manier dan wanneer je je in een niche bevindt. Vooral hier in België is nichemuziek heel populair. Ik denk dat onze muziek heel hard zou aanslaan in Amerika of in de UK. Daar zitten ze echt met die indiepopscène, hier in ons land is dat minder.
België is in de ban van noise, als ik The Spectors hoor, dan bemerk ik de drang naar die perfect three minute pop song.
Juist. Ik vind het onnodig om een nummer te lang uit te rekken. Op den duur wordt het dan gewoon saai. Er zijn mensen die wegkomen met langdradige nummers te schrijven, maar ik kom daar niet mee weg. Mijn kwaliteit is popnummers schrijven, iets anders kan ik niet.

Wie is dan jouw voorbeeld van ultieme pop?
David Bowie, The Beatles, The Beach Boys en Lady Gaga. En waarschijnlijk nog wel een aantal maar ik ga geen lijst maken van 20 bands (lacht).

Ontegensprekelijk in The Spectors is ook dat shoegazegeluid. Het is geen toeval dat jullie Slowdive hebben gecovert, niet?
Toen ik juist nummers begon te schrijven luisterde ik heel veel naar shoegaze, onder andere Slowdive. Ik heb Alison gecovert toen ik mij verveelde en omdat het een supercool nummer is. Ik zou makkelijk klassieke shoegazenummers kunnen schrijven, maar ik heb gekozen om er een eigen draai aan te geven en heb vooral de reverb afgekeken om mijn popnummertjes in te drenken (er zijn al genoeg bands die juist hetzelfde doen als Slowdive). Shoegaze is een prachtig genre, het geeft mij het gevoel dat ik in contact kan staan met het goddelijke, als je snapt wat ik bedoel. Het is voor mij een heel spiritueel genre.

Dus cover je nu maar Trisomie 21. Komaan leg uit, welk jong meisje kent nu Trisomie 21?
Dat is papa zijn schuld. Hij heeft mij dat nummer eens doorgestuurd en ik vond het meteen super goed. Logical Animals is het bewijs dat een nummer crappy kan klinken maar je toch kan raken.

Dus dit was puur voor de fun, en niet echt een richting voor de nieuwe tweede plaat?
De nieuwe plaat wordt inderdaad geen new wave, maar we gaan Logical Animals wel live spelen! De plaat gaat meer richting de dreampop en 90’s muziek gaan.

De vraag die iedereen heeft, wanneer komt die plaat?
Begin 2018 en ik hoop dat we eind 2017 al een eerste single kunnen uitbrengen. En de artwork gaat simpel maar super cool zijn.

En is er stress?
Toch wel een beetje. Zelf zijn we er heel content van, maar je hoopt natuurlijk ook dat je een groot publiek kan bereiken en veel optredens kan spelen. Dus een beetje stress is goed. We hebben er een positief gevoel over, al is het maar omdat we er zelf volledig achter staan.

En worden de kanonnen ook op het buitenland gezet?
Ja, we gaan proberen om een goeie manager vast te krijgen en om zelf ook al wat optredentjes te fixen. We hopen eigenlijk vooral op het buitenland. Je moet niet blijven in België dwellen.

Komaan Marieke, vertel ons een geheimpje over jullie nieuwe album!
De album cover gaat dadaïstisch zijn! En het heeft niks gekost. You will love it or hate it.

Jullie staan binnenkort op Rocktopus. Een coole affiche. Wie willen jullie zien en wat kunnen we verwachten van The Spectors?
We willen alle bands zien op Rocktopus omdat het een supercoole affiche is. We vinden het alleen jammer dat we onszelf niet kunnen zien optreden. We gaan een SPD-sx meenemen met backingtracks!

Hou jij eigenlijk van festivals, en wat doe je dan het liefst?
Ik hou van festivals als ik er zelf kan optreden. Een mensenmassa is ok als ze voor ons podium staan. Zelf ga ik niet zo graag naar festivals omdat het zo druk is. Je zit daar als sardienen in een blik opeen gestampt. En het concept in tenten slapen en geen douches vind ik ook een marteling. Als ik ’s avonds een douche kan nemen en in een hotel kan slapen ga ik wel naar festivals. Het is niet rock en roll van mij, maar ik ga er niet om liegen, ik moet iedere avond gedoucht zijn voordat ik in een comfortabel bedje kruip.

Seks, drugs of rock’n roll? En waarom?
Rock ‘n’ roll. Maar dan niet als in het typische beeld dat je daarvan hebt. Ik vind rock ‘n’ roll meer jezelf durven zijn ongeacht wat anderen van je denken dan het stereotype stoer doen, zuipen en drugs nemen. Sex is ook leuk maar alleen maar als je iemand graag ziet.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur mee in een lift te zitten en wat zou je doen?
Special agent Dale Cooper. 25 jaar geleden uiteraard. Ik zou gewoon in een stoel zitten tegenover hem en diepzinnig in zijn ogen kijken en achterstevoren spreken. Of Russell Brand. Hem zou ik direct de kleren van het lijf scheuren. Voor Cooper heb ik teveel respect!

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Back to black van Amy Winehouse. Omdat het mij echt raakt en je voelt dat er achter die plaat een oprecht en goed persoon zit die kapot is gegaan aan onze materialistische en wrede maatschappij. Die altijd de eerste zijn om anderen met de vinger te wijzen over dingen die ze zelf ook doen.

Omschrijf The Spectors in één zin!
The Spectors is het belangrijkste in mijn leven! Ons omschrijven naar de buitenwereld toe kan ik niet…

Het laatste woord is aan jou, Marieke.
Pas als we ons losmaken van de illusie van de materiële werkelijkheid, kunnen we in contact komen met onze innerlijke zelf en de echte zin van het leven ontdekken.

DIDIER BECU

Rocktopus

The Spectors Facebook

Website