Projectomschrijving

THE HOUSE OF LOVE The House Of Love (Creation/Fontana)

Nu shoegazebands aan een tweede leven beginnen is het tijd om een shoegazeklassieker uit de kast te halen : The House Of Love. Guy Chadwick besluit in 1986 om een band op te starten nadat hij een optreden had bezocht van The Jesus & Mary Chain. Het jaar daarop tekenende The House Of Love bij het legendarische Creation Records en werd de bloedmooie debuutsingle Shine On uitgebracht die tijdens datzelfde jaar ook verscheen op een compilatie met daarop de eerste singles van de band. Ook kwam dit nummer  nog eens in herwerkte versie op de tweede House Of Love-plaat.

In 1988 kwam dan het naamloze debuut uit, niet te verwarren met de tweede plaat die ook naamloos is, maar bij Fontana uitkwam. Met tien schitterende nummers was dit een debuut waar de meeste groepen maar kunnen van dromen.

De psychedelische opener Christine is nog steeds een klassieker en zou nog steeds veel op de radio te horen moeten zijn, alleen al omdat het nog altijd zeer eigentijds klinkt. Iets wat je eigenlijk kan zeggen van alle nummers op deze plaat.

Guy Chadwick weet hoe hij nummers moet schrijven en ook hoe ze boeiend te houden, ofschoon de band zelf niet tevreden was over deze plaat, er was ruzie met producer Pat Collier (bekend van zijn werk met The Jesus & Mary Chain en The Wonder Stuff) en veel lsd-gebruik tijdens de opnames.

Maar toch is dit nog steeds de beste plaat die The House Of Love uitbracht. Teksten vol melancholie en een echte eigen sound met een mix van de psychedelische invloeden van The Beatles en de meer experimentele kant van The Velvet Underground maken dit album een meesterwerk. In dat jaar speelde The House Of Love op het Futurama-festival in Deinze waar toen ook de Pixies voor de eerste keer in België speelde.

Na dit album verliet gitarist Terry Bickers de band om het psychedelische Levitation op te starten. Terry was verantwoordelijk voor de psychedelische kant van The House Of Love. Dat was ook te merken op de tweede plaat die uitkwam, allemaal catchy songs, maar het klonk bijlange niet zo avontuurlijk als daarvoor. Ook al namen ze op de promotietour toen de nieuwe shoegazebelofte Ride mee als support act.

De band nam nog twee platen op voor Fontana die niet zo veel meer voorstelden. De band splitte in 1994 en Guy Chadwick raakte in een depressie. In 2003 kwam de band terug bij elkaar zelfs terug met Terry Bickers en namen nog twee albums op die bijna onvindbaar zijn. Omdat dit jaar het 30 jaar geleden is dat hun debuut het licht zag, geven ze eind dit jaar een optreden in London waar dit debuut integraal word gespeeld.