Projectomschrijving

Het is een druk jaar voor Ashley Dayour: met verschillende groepen/projecten drie albums op korte tijd uitbrengen, tussendoor blijven optreden en al opnieuw aan het werken aan nieuwe nummers. Gezien hij deze zomer met The Devil and The Universe naar W-Fest komt is dit het uitgelezen moment om even wat bij te praten en uit te horen wat er nog allemaal komt!

Kun je zeggen waarom je dit project de naam The Devil and The Universe gaf en niet The Goat?
Ik selecteerde twee kaarten uit een set van  78 tarotkaarten. De set is afkomstig van de befaamde 20ste eeuw occultist Aleister Crowley. Deze twee kaarten bepaalden de naam. Zoals je kan raden stond er op de kaarten “The Devil” (de duivel) en “The Universe” (het universum). Hiermee werd de naam voorspeld van mijn nieuw project: The Devil & The Universe.

Hoe groeide het idee feitelijk uit tot wat het nu is?
Het begon allemaal met een solo project, welk een kort leven was beschoren: Music For Rituals. Ik bracht twee ep’s uit en trad tweemaal op. Nadien vroeg ik aan David Pfister of hij niet wou meedoen en samen met me te gaan optreden. Het klikte tussen ons en we besloten om verder samen te werken en zo ontstond er een nieuw project. Ik wou ook de filmische richting inslaan, met een ritualistische sound. Bezie het als een soundtrack zonder film. Zo begon het alvast. Nadien vonden we met Stefan Elsbacher de perfecte derde man, en zo was de line-up compleet.

Het is inderdaad een project dat is blijven groeien en evolueren. Mogen we zeggen dat het donkerder en tronische (Goatrance?) aan het worden is?
Wel, Goatrance is net de naam  van onze laatste single met daarbij The Church of The Goat, wat niet wil zeggen dat we in die richting zullen blijven werken/gaan. Met The Devil and The Universe is alles mogelijk.  We halen onze drive uit het conceptuele en vanuit dat concept werken we verder en bekijken we wat binnen het thema past. Maar, misschien beslissen we volgende keer om eerst vanuit de muziek te vertrekken. Dat is juist het leuke aan dit project: alles kan en niets moet.

De duistere kant van het leven, het satanische/ritualistische,het magische, boeken uit de oudheid: dit zijn zaken die altijd voor de nodige inspiratie hebben gezorgd, hoe kom je bij zulke interessen?
Dat klopt. Er is wel altijd iets wat me in deze zaken aantrok. Ik heb ook altijd gehouden van het duistere, melancholische, het vreemde en het occulte. Misschien ben ik wel geboren als een gothic-lover, in de ware zin van het woord. Allicht wel een beetje. Er is echter meer in mijn leven dan alleen de duisternis en de verdoemenis, maar ze inspireren me wel het meest van al. Ik zie me alvast geen nummer schrijven over een zonnige dag aan het strand of het verjaardagsfeestje van gisteren. Ik hou van de leuke dingen als ze uit zichzelf komen. Let op: ik loop ook niet de hele tijd rond met een rothumeur. Ik kan me ook amuseren, maar ik voel de drang niet om te schrijven over amusante dingen. Als ik schijf gaat de focus bijna automatisch naar de duistere kant van het leven terwijl ik dit even goed met een brede glimlach op mijn gezicht kan neerpennen. Het is zo dat donkere/duistere muziek me blij maakt, me zelfs gelukkig maakt. Zie het als iets waarbij ik met niet meer alleen voel.

Wie zingt er zo fantastisch op The Church of The Goat? Hoe ben je haar tegengekomen?
Christina Lessiak en ze is een goede vriendin van me. Ze maakt deel uit van verschillende bands.  Met bijvoorbeeld haar dreampop gedreven band Crush heft ze zonet een nieuw album uitgebracht. Met Crush zingt ze wel in een heel andere stijl. Met haar stembereik kan ze ook héél wat verschillende stijlen aan en wat ze op The Church of the Goat is exact wat ik nodig had voor dat nummer. Ik heb tot op de allerlaatste minuut zitten zoeken naar de juiste stem en de juiste invalshoek en dankzij haar heb ik perfect gevonden wat ik zocht, en is het ook een fantastisch nummer geworden! Ik ben dan ook bijzonder trots op het resultaat en beschrijf het zelfs als het beste nummer tot op heden. Vooral de versie van op het album spreekt me aan.

Wat moeten we verstaan onder The Black Harvest en welk instrument horen we in het begin van het nummer?
Ik vond de inspiratie voor het album bij de Folk Horror- beweging. In de jaren ’70 begon het als een horror subgenre, maar naar mijn aanvoelen groeide het uit tot zoveel meer. Films als The Wicker Man hebben een grote invloed op me gehad. Met dit nummer wilden we onze interpretatie van wat Folk Horror is weergeven via onze muziek. Ik geloof best dat er fans van Folk Horror zijn die onze persoonlijke visie verwerpen, maar wij hebben hiermee gewoon onze eigen visie in muziek gegoten en willen daarmee afstand nemen van nerds met oogkleppen op. Het klopt dat we allerlei vreemde instrumenten gebruikt hebben, daardoor is het uiteraard moeilijk om uit te maken welke we juist hebben gebruikt en wat je juist bedoelt. We hebben een synthesizer gebruikt en enkele ritmische instrumenten. Niet alles op het album is er gekomen via een synthesizer, het is zo dat de percussie en drums live werden ingespeeld en dus niet via elektronica tot leven werden gebracht.

Over de jaren heen speelde je in verschillende bands en werkte je met verschillende artieste. Kan je daarop even terugblikken en ons vertellen wat je er tegenwoordig van denkt? Wij waren overigens enorm fan van wat je met Coma Divine deed!
Ja, natuurlijk en ik ben ondertussen al 25 jaar bezig. Ik heb in al die jaren inderdaad heel wat dingen gedaan. Met Whispers in The Shwadow heb ik zonet nog het 20-jarig bestaan mogen vieren. Het lijkt een beetje vreemd als je er even bij stilstaat. Ik hou niet van alles wat ik heb uitgebracht, van andere dingen ben ik dan weer apetrots en kan ik zeggen dat ik er nog steeds weg van ben. Ik ga je wel niet verklappen welke dingen ik liever niet meer wil zien of horen. Wat betreft Coma Divine daar ben ik niet zeker van of we wel zijn gesplit. Ik vermoed dat het in alle stilte gewoonweg is gestopt, hoewel we het nog wel hebben gehad over het maken van een tweede album. Ik heb dus geen idee of het op een dag nog kan terugkeren, ik betwijfel het echter. Ik moet wel zeggen dat het voor mij een enorm plezier is geweest, ik heb er toen echt van genoten.

Je speelde reeds verschillende malen in België, hoe was dat?
Klopt, naast Oostenrijk en Duitsland moet België het land zijn waar ik tot op heden het vaakst optrad. Het is ook altijd een plezier geweest, vooral met Whispers in The Shadow heb ik héél fijne herinneringen. Het publiek was ook telkens fantastisch. Ik hoop dat ik met the Goats op een even warm onthaal kan rekenen!

Ben je nog steeds een grote fan van Whispering Sons (nadat je hen in ons land aan het werk hebt gezien)? Heb je nagedacht over een eventuele samenwerking?
Oh, ja. Ze waren echt fantasisch. Ik heb ze sindsdien verschillende keren aan het werk gezien en ze stelden me nooit teleur. Vooral hun show van vorig jaar tijdens het Wave Gothic Treffen was bijzonder goed. Ze speelden letterlijk de pannen van het dak! Ik hoop echt dat ze binnenkort uitpakken met een nieuw album, want het begint tijd te worden. Of we kunnen samenwerken? Daar ben ik niet zeker van, want ik ben zo niet ingesteld. Indien er zich echter een opportuniteit zou voordoen, dan zou ik zeker niet neen zeggen. Eén van hun nummers remixen zou zelfs leuk zijn.

Binnenkort sta je op het W-Fest, zijn er artiesten die je aan het werk zou willen zien of er even een praatje mee slaan?
De line-up is fantastisch! Zeker nu ik weet dat Peter Murphy en David J een Bauhaus-set zullen spelen! Ik wil hen maar al te graag aan het werk zien, maar ik vrees ervoor gezien onze set twee dagen later is en ik niet zeker ben of ik er dan geraak. Daarnaast zijn er nog een pak andere supergroepen en om eerlijk te zijn heeft dit festival één van de beste line-ups van de afgelopen jaren!

Wat kunnen we op het podium verwachten?
Drie geiten in trance die drummen op verschillende objecten en af en toe een gitaar bespelen. We zullen ook voor de nodige visuals zorgen. We zullen met projecties van naakte lichamen, rottend vlees (gefilmd over verschillende stadia), dansende bomen, geiten die zich in het zweet werken, de heilige maagd Maria en andere vreemde dingen. Je zal het met eigen ogen moeten zien om het te geloven.

We weten dat er een nieuw album aankomt van Whispers in the Shadow, maar komt er ook een nieuw album aan voor The Devil and The Universe?
Ja, uiteraard: alleen denk ik niet dat het nog dit jaar zal lukken. Ik vemoed dat het ergens in 2019 zal gebeuren, misschien al in de lente. Het nieuwe The Whispers In The Shadow-album is voorzien in april via Solar Lodge. Ander goed nieuws is dat het derde en al lang uitverkochte album van The Devil & The Universe Benedicere zal in mei zal worden heruitgebracht. Er zal ook een bijzondere editie bij zijn met een live-opname van één van onze shows op dvd.

Laatste vraag: wanneer zal het einde van de wereld er komen en wat zal je tot dan doen?
Misschien is het al te laat? Stel je eens voor dat de apocalypse reeds plaatsvond, maar dat er niemand was om er getuige van te zijn? Dit zou iets typisch zijn voor de mensheid, denk je niet?
Ik heb geen idee wanner de wereld zal ophouden te bestaan, mijn wereld zal alvast eindigen wanneer ik kom te sterven, dat staat vast. Dat je op een dag doodgaat weten we allen, wat doe je tot dan? Voor mij is het simpel: zo goed mogelijke muziek maken, goede en inspirerende boeken lezen, naar coole films kijken, mijn vrienden eren en de dag doorbrengen met de meest fantastische personen die ik ken. Ik hoop ook dat iedereen eerder vroeg dan laat gaat beseffen dat alles snel kan veranderen. Je zal de signalen moeten leren herkennen, want het gebeurde al eens eerder. Enige verschil is dat het er nu aankomt onder een andere vorm. Ik voel meer haat en angst, het opkomen van het (neo)fascisme en populisme is echt héél angstaanjagend. Laten we hopen dat dit niet HET einde van de wereld is zoals we die nu kennen. Wees er je bewust van en sta op, geef nooit op, geef je nooit over! Dat is wat ik ga doen! Dit zal ik doen tot het einde


ENGLISH VERSION

After a year with lots of collaborations and new albums for Ashley Dayour it was time for some questions and warm you up for his gig with The Devil and The Universe at W-Fest!

Hi, as this is our first interview, can you tell us why you called the project his way and why not the Goat?
Two cards selected from the 78-piece tarot card-set as utilized by the most famous occultist of the 20th century Aleister Crowley, were behind the first step. “The Devil” and “The Universe” were the cards pulled that would prophesize a name for a musical-magical-transcendental composition and transformation project: The Devil & The Universe.

How did the idea started?
It all emerged from a short lived solo project I had called Music For Rituals (take a listen here: https://ashleydayour.bandcamp.com/music). I released 2 Eps and we did just 2 shows, for the later show I asked David Pfister if he would be so kind to join me on stage. After that we decided to continue to make some music together and it was clear that this should be a new project. I always wanted to explore a more cinematic but also ritualistic sound. Soundtracks without movies, so to speak. It all started from there. Later on we found our third member in Stefan Elsbacher, and the line-up was complete.

Can I say that it’s slowly growing and changing, getting darker and with more electronics (Goatrance?)?
Well that was just our last single THE CHURCH OF THE GOAT (here: https://www.youtube.com/watch?v=gDA5a1VIiZA&t=8s) that doesn’t necessarily mean we continue to go into this direction. With THE DEVIL & THE UNIVERSE everything is possible.
We are a very concept driven band; the concept is always first and from there we develop the sound that fits to the themes. But maybe it’s time to change that, maybe next time the music comes first.  As I said the possibilities with this band are many.

The dark side, satanic rituals, magical stuff, ancient books: it has always been something that got you hooked, how come?
Indeed, since I can remember, actually. I’ve always been drawn to the darker, melancholic, weirder and somehow occult things. Am I a natural born goth in the true sense of the word? A little bit maybe. But I’m not an all doom and gloom person, far from it. It’s just this kind of things do inspire me the most. I wouldn’t know how to write a song about a sunny day on the beach, or yesterday’s birthday party. Why should I, I rather enjoy the good times when they are presenting themselves. I don’t feel the need to write about it. So, when writing songs, I concentrate on the darker things in life, which not necessarily gets me into a bad mood. The opposite, dark music makes me happy. It’s more like a, “you are not alone” kind of feeling. Far from depressing actually. There is a lot of hope in dark music. At least I see it that way.

Who’s the women singing in The Church of The Goat? From where do you know her?
That is Christina Lessiak and she is a good friend of mine. She has several other bands.
One of them, the dream pop driven CRUSH are just about to release a new album.
https://crushcrushcrush.bandcamp.com/ But she does sing in a very different style there. The thing is, she can sing in very different styles and she absolutely nailed The Church of the Goat. Up until the last minute I was searching for the last bit to turn this song from a good track into a great one. And to be honest I see it as one of the best thing I ever laid hands on. Especially the extended long album version.

What is the Black Harvest and what kind of instruments do we hear in the beginning?
Like the whole album this track is very much inspired by the so called “Folk Horror” movement.
It started as a horror subgenre in the ‘70s but has now become much more.
Movies like The Wicker Man have been a big influence. So, with that song we tried to create our version of what Folk Horror is to us, our interpretation. Sure thing there might be Folk Horror fans out there who would argue that this is not Folk Horror, but why bother with narrow minded nerds anyway.  At the beginning of the track there are all kind of weird rhythmical instruments and synths. So, I’m not exactly sure which sound do you mean.
Not everything on the album is electronics, far from it. Especially the percussions and drums are real instruments.

Over the years you have been working with lots of different bands, projects, artists, can you look back at it and tell us how you feel about it and if some of them will come back? I loved for example Coma Divine!
Yeah sure, I mean I’m doing this now for about 25 years. So yeah there was a lot of water down the bridge. With WHISPERS IN THE SHADOW we just had our 20th anniversary. It’s a bit strange when you think about it. Of course, not of all the stuff I did and was involved in was great, there were some horrible records and songs. But I won’t tell you which ones I mean 😉 As far as Coma Divine goes, I actually don’t know if the band still exists, we didn’t split officially it just kind of slipped away. There was talk about a 2nd album but that never happened. I have no idea if the project will come back to the light someday. I doubt it though. But it’s been fun.

You played a few times in Belgium, how do you feel about our country?
Indeed, I think apart from Austria / Germany, Belgium must be the country where I played the most shows. Always a pleasure. Especially with WHISPERS IN THE SHADOW we were always treated very nicely by the audience there. I look forward to see if you guys will give us a warm welcome when the Goats will enter the stage there.

Are you still a big fan of Whispering Sons (after you saw them on stage in our country)? Have you thought about working together?
Oh yes. They are fantastic. I’ve seen them several times now and they never disappoint. Especially their show at last year’s Wave Gothic Treffen was amazing. They set the roof on fire. I just hope they will manage to release a new album soon, it’s about time. Working together, hmm not sure. I’m not really a collaboration kind of guy, but if the opportunity would present itself of course I wouldn’t say no. Doing a remix would be nice actually.

Soon you will be on stage at the W-Fest. Are there artists you would like to see or talk to?
I think the line-up is fantastic. And now they have Peter Murphy and David J doing a Bauhaus set.
I would love to see that, but since it is 2 days before our show I’m afraid I won’t make it.
There are plenty of great bands. Honestly this is one of the best Festival Line Ups in a long time.

What can we expect on stage?
Three Goats in trance drumming on various objects and one of them occasionally playing guitar
with some nice back projections including naked bodies, food rotting away filmed in time lapse,
dancing trees, Goats working out, the Virgin Mary, and other weird stuff. You have to see it to believe it.

We already know that you will launch a new album with Whispers in the Shadow, will there also be a new album for The Devil and The Universe?
Yes as stated above of course there will be another album, but I don’t think it will happen this year. I think the next release will be sometime next year. Spring 2019. Maybe. The WHISPERS IN THE SHADOW album is about to come out in April on Solar Lodge. And the 3rd long out of print album by THE DEVIL & THE UNIVERSE Benedicere will finally be re-released in May.  Also, as a special edition with a live recording of a goat show on DVD for your viewing pleasure.

When and how will the world come to an end? What will you do until then?
Maybe it already ended? Imagine the apocalypse happened and no one was there? That would be such a typical human thing to do, wouldn’t it? I don’t know when THE world will end, mine will end when I’m dead, obviously. That’s about the only thing one can be sure of, so until then? Easy, creating some hopefully good music in one way or another, reading good inspiring books, watching great movies, loving my friends and be happy to spent almost every day with the most wonderful person I know. I just hope people will realize more sooner than later, that all the good things we have are not for granted, that all this can change very fast. Beware of the signs, all this happened before. It’s now coming in different clothing. The rise of hate, fear, (neo)fascism and populism is very, very frightening. Let’s hope that THIS isn’t the end of the world. Be aware, stand up, and never surrender! Yeah that’s what I will do until the end, never surrender!

Facebook
Twitter
Website