Projectomschrijving

RASKOLNIKOV – Hochmut Kommt Vor Dem Fall (Manic Depression Records)

Muziek uit Zwitserland. Op The Young Gods en Yello na, zouden we al tamelijk onze hersenen moeten pijnigen om op een naam te komen. Maar kijk, als je tijdens één of andere muziekquiz je vrienden wil overdonderen, noem dan gewoon Raskolnikov. De quizmaster van dienst zal het wel horen donderen in Keulen, want deze band die zijn naam te danken heeft aan het hoofdpersonage uit Dostojevskis Crime and Punishment is voor de meesten (ook voor ons) een nobele onbekende. Nochtans loopt het op dit moment lekker voor deze groep uit Genève.

Een band die zeer zwaar beïnvloedt is door het wavegeluid uit de jaren 70 en 80, en zo imponerend klonk dat ze het Franse Manic Depression Records wist te  charmeren, een label dat toch wel aan de top staat van de betere postpunk.

Tot zo ver de info, nu nog je te proberen overtuigen. Niet dat dit onze taak is, per slot van rekening blijft de luisteraar de baas, maar wie een zwak heeft voor de betere new wave zal zich toch wel een gelukkig mens wanen als hij dit plaatje hoort, al was het maar voor 35 minuten.

Zeven liedjes staan erop, en als je de Zwitsers mag geloven dan is er op het einde van dit jaar een volledig album gepland. Overdaad schaadt, tenzij het van de beste traiteur komt, en ofschoon het verre van nieuw is, weet Raskolnikov ons toch te raken.

Wie zijn inspiratie in de 80s zoekt is sowieso een doemdenkertje en dus duikt men er meteen op opener Stockholm, ideale start overigens, de donkere kelders in.

“A perfect time to go insane” luidt het refrein. Nog waar ook, maar de soundtrack van deze duistere tijden is er wel eentje van een weemoedige gitaar die gedreven wordt door pure schoonheid.

Raskolnikov is natuurlijk niet de enige band die daarmee uitpakt. In zekere zin herken je er de tristesse van The Sound in, maar ook de verbetenheid. En, zeer belangrijk voor dit soort muziekjes, het is helemaal niet oubollig.

Heute Sind An Der Leine Zu Führen (ja soms is het in het Duits te doen) komt aardig in de buurt van wat Ash Code doet.

Natuurlijk moet er ook nog wat van The Cure bij, en dat hoor je dan weer overduidelijk in Fire Bombing. In Poddanie Bezwarunkowe, wat dat ook mag betekenen, sluipt dan weer wat van de Psychedelic Furs binnen.

Allemaal gekende geluidjes, maar het is meer dan herkauwen! Ideaal geschikt voor wie het geluid van vroeger wil, maar het graag eens wil horen van nieuw talent.

Facebook

Website