Projectomschrijving

Ofschoon A Secret Wish uit 1985 waarschijnlijk de beste synthplaat ooit is, blijft het verhaal van Propaganda een bizar verhaal. Kort door de bocht kun je stellen dat er nooit iemand tevreden was over de koers die werd gevolgd.

Oorspronkelijk was dit een project van Ralf Dörper (die bij Die Krupps zat, in die dagen nog pure Neue Deutsche Welle) avant-garde. Vreemd genoeg verkocht de eerste 12” Dr. Mabuse ongelooflijk goed en kwam het ook bij de oren van producer Trevor Horn terecht.

Horn was de man achter de schandaalgroep Frankie Goes To Hollywood en met Propaganda wilde hij de wereld veroveren met avant-gardistische synthpop, wat hem nog aardig lukte ook!

Ondanks het fenomenale succes wilde de band los geraken van hun contract met ZTT (een sublabel van Universal waar ook The Art Of Noise op zat).

Het werd een verhaal van people come and go, en hoewel Act (het latere project van Claudia Brücken) ronduit geniaal was, bleek er geen kat interesse te hebben in wat na A Secret Wish gebeurde. De latere platen van Propaganda zonder Brücken waren dan ook ronduit slecht, voornamelijk omdat ze totaal los stonden van de oorspronkelijke Propaganda-sound.

Als gezegd blijft het eerste werk van Propaganda het perfecte voorbeeld van hoe degelijke synthpop moet klinken, en het zijn deze nummers die Claudia Brücken en Susanne Freytag brengen met hun project D:uel en die kun je op 19 augustus op W-Fest zien.

Wij kozen voor onze oldie van de dag, Duel en dan nog wel in de lange versie gewoon omdat die zo goed is!
W-Fest