Projectomschrijving

We Have Been So Terribly Betrayed, zo heet de derde release van Partisan. Een trio dat naar eigen zeggen zijn invloeden haalt uit de postpunk van de jaren 80…en zelfs Motown!
Wij hadden een gesprek met Cedric Goetgebuer.

Hallo, laten we het eerst maar eerst even over jullie nieuwste ep hebben. Eentje waarop je ongetwijfeld trots mag zijn, en ik veronderstel dat je dat ook bent, niet?
Bedankt! We zijn inderdaad heel tevreden met het resultaat. Als band zijn we constant aan het evolueren en met elke release hebben we het gevoel dat we meer en meer ons eigen geluid aan het vinden zijn.

Het is jullie derde release als ik het goed heb, en voor mij de release die perfect jullie livegeluid weerspiegelt. Ga je daarmee akkoord?
Daar ga ik mee akkoord. Ten tijde van onze eerste ep waren we nog volop onze sound aan het zoeken en meer aan het experimenteren. Het resultaat was echt wel een “gecreëerd” geheel. Sindsdien ontstaan de nummers veel organischer. Ondertussen hebben we ook al wat live gespeeld en voelen we beter aan wat ons ligt en wat we kunnen. Die ervaring vertaalt zich dan ook in een meer organische livesound op onze nieuwe release.

Jullie zijn al vier jaar bezig. Het is duidelijk dat jullie vooruit willen, maar haast zit er blijkbaar niet in.
Toen we begonnen wist ik dat het wat tijd zou vergen om ons geluid te vinden. Ik moest eigenlijk ook leren zingen en daarin comfortabel worden. Sindsdien doen we het eigenlijk stap per stap wat de duurzaamheid van de band ten goede komt.

Jullie kozen voor een vinyluitgave voor jullie ep. Vinyljunkies?
We kopen wel graag vinyl. Sowieso vind ik vinyl het leukste medium om je release op uit te brengen. Cd’s lijken me tegenwoordig vrij irrelevant. Tapes zijn ook leuk, maar hebben toch meer een novelty-karakter.

Eventjes over die fantastische titel: We Have Been So Terribly Betrayed. Wat bedoelen jullie daarmee?
De titel refereert naar de discrepantie die er heerst tussen enerzijds de verwachtingen die men heeft en anderzijds de realiteit dat die verwachtingen nooit geheel worden ingelost. De zaken zijn nooit zoals je wil en algemeen genomen moet je in het leven vrede nemen met een aaneenschakeling van teleurstellingen, groot en klein. Wij zijn een generatie die opgegroeid is met de constante illusie dat je alles kan doen wat je wil. En ondanks het feit dat deze generatie andere kansen heeft gekregen dan voorgaande generaties is deze boodschap toch een utopische illusie. Het resultaat is een soort pessimistische state of mind waar je vroeg of laat vrede mee moet nemen.
We Have Been So Terribly Betrayed is bovendien een direct citaat van Reverend Jim Jones van de Peoples Temple tijdens zijn laatste preek, minuten voor hij en zo’n 900 volgers collectief zelfmoord pleegden.

Ik ben er nooit in geslaagd om het geluid van Partisan te omschrijven, maar ik hoor een poppy kantje. Jullie zijn blijkbaar niet vies van een goede melodie. In feite, wie zijn jullie invloeden?
In de eerste plaats liggen onze invloeden in de vroege jaren tachtig op het kantelmoment van punk en post-punk met bands als New Model Army, Killing Joke, The Chameleons, etc. Daar halen we wel de mosterd qua sound en energie. Hiernaast kan alles waar we naar luisteren en waar we van houden ons beïnvloeden wanneer we nummers schrijven. Op onze laatste release hebben ook Motown, Chris Isaak en muziek uit de sixties ons beïnvloedt.

Jullie hebben je nieuwste ep terug op Hypertension Records uitgebracht. Een logische beslissing, neem ik aan?
We hebben aan Hypertension gevraagd of ze onze plaat wilden uitbrengen en ze hebben ja gezegd.

Zelf vind ik dat Partisan perfect past in de Belgische rocknoisescène of hoe je het ook noemt. Hoe zie je jezelf in die scène?
Om eerlijk te zijn liggen we daar niet zo van wakker. Er zijn heel wat coole bands in België en het is zeker een compliment als je vindt dat wij onze plaats daar tussen hebben. Wij proberen gewoon ons ding te doen en als we dat kunnen doen met gelijkgestemden dan is dat te gek. Indien niet dan is het zo en dat is prima.

Partisan krijgt weinig of geen airplay, dus jullie moeten een heel ander parcours afleggen om er te geraken. Jammer of is dat nu net de uitdaging?
Airplay is ook niet echt iets waar we op dit moment van wakker liggen. Met onze vorige bands lag dat ook niet zozeer aan de orde van de dag. Ik denk als je consequent werkt aan hetgene dat je wil doen met de visie die je voor ogen hebt dat je dan wel geraakt waar je wil komen.

Met de nieuwe ep veronderstel ik ook dat er wat optredens in de koker zitten. Kun je daar iets meer over kwijt?
We zijn momenteel optredens aan het plannen in België, Duitsland en UK. Als de tijd rijp is zullen we dit aankondigen.

Je moet kiezen uit seks, drugs of rock n roll. Wat wordt het en waarom?
Sex: “Sex is the sacred song of the soul. Sex is the sanctuary of Self”

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Iets van Kiss.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Ryan Adams om over katten, gitaren en muziek te babbelen. Acht uur is wel fucking lang dus liever niet eigenlijk.

Het laatste woord is aan jullie?
We Have Been So Terribly Betrayed komt 29 september uit op Hypertension Records. Bedankt voor het interview.
Fotocredits: Jeroen Mylle, Arne Cardinals, Britt Adams en Nous Daovise

DIDIER BECU

Facebook

Bandcamp