Projectomschrijving

Onlangs bracht de 24-jarige Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Marlon Williams zijn tweede album Make Way For Love uit. Zijn relatiebreuk met zangeres Aldous Harding zorgde uiteindelijk voor veel inspiratie en is de rode draad doorheen dit fantastische album met als hoogtepunt … jawel, een duet met Aldous Harding. Op woensdag 11 april komt hij samen met Delaney Davidson naar de AB club in Brussel. Genoeg redenen voor een gesprek!

Proficiat met je nieuwe plaat Make Way For Love. De plaat is een ‘break up’ album geworden. Was het moeilijk om deze plaat te maken?
Het maken van deze plaat was voor mij een soort van therapie om de relatiebreuk een plaats te kunnen geven. Ik schreef de gebeurtenissen als het ware van mij af. Ik functioneer blijkbaar het best als tekstschrijver als ik het moeilijk heb. Deze keer waren alle nummers ook klaar voordat we de studio in San Francisco indoken.

In tegenstelling tot je debuutplaat staan er op je nieuwe plaat geen covers, is daar een speciale reden voor?
Niet echt, deze keer had ik genoeg aan mijn eigen ervaringen om een hele plaat te vullen (lacht).

Toch opmerkelijk dat Aldous Harding een duet met je zingt op je nieuwe plaat, was dit jouw idee?
Ja, het was mijn idee en na wat aarzelen stemde ze toe en namen we via de telefoon de zangpartijen op. Zij zat in Wales en ik in Amerika.

Je werkte deze keer ook met een andere producer?
Doordat de vorige producer zowel met mij als mijn ex-vriendin bevriend is leek het mij beter om voor iemand objectief te gaan.

Klikte het meteen met de nieuwe producer Noah Georgeson?
Wel, laat ons zeggen dat na een paar dagen de chemie begon te werken (lacht).

Je gaat 50 optredens doen op drie maanden, dat lijkt ons zwaar.
Ja, dat wordt inderdaad een hele klus, maar ik heb er ongelooflijk veel zin in!

Heb je speciale gewoonten voor of na een optreden?
Ik rook veel en drink wat whisky en een kwartier voor en na een optreden wil ik volledig alleen zijn. Dat vind ik heel belangrijk

Zijn er landen waar je absoluut nog wil optreden?
Japan en IJsland!

Ga je zelf veel naar optredens?
Nee eigenlijk niet, er is al zoveel muziek rondom mij dat ik niet echt nood heb om zelf nog veel naar optredens te gaan. Wel onlangs nog Paul McCartney gezien in Nieuw-Zeeland, dat was fantastisch!

Wat was het beste concert dat je ooit gezien hebt?
Dat was ongetwijfeld Willie Nelson in Austin, Texas. Hoe hij er nog steeds staat op 84-jarige leeftijd, echt indrukwekkend. Hij is een absolute held voor mij!

Klopt het dat jullie ook al samen hebben opgetreden?
Inderdaad, het was fantastisch om samen met hem een nummer te mogen zingen!

Naar welke muziek luister je op dit moment?
Ik luister vooral graag naar oude hiphop zoals Lil’ Kim, maar lees ook heel graag boeken.

Welk boek ben je op dit moment aan het lezen?
Een boek van componist Stravinsky waarin zijn voordrachten op universiteiten verzameld zijn. Hij heeft waanzinnige inzichten en ideeën over muziek en is een buitengewoon, super gedisciplineerde componist die het graag simpel houdt. Dat spreekt me enorm aan!

Hoe ben je eigenlijk begonnen met zingen?
Wel, ik zong in een schoolkoor zodat ik minder naar de klas moest gaan en dat beviel me zo goed dat ik het ben blijven doen. Voordien sportte ik graag maar op een gegeven moment intrigeerde het zingen in een koor me meer.

Het was voor jou een uitweg om minder naar school te moeten gaan?
Ja, en dat is het nog steeds. Dankzij de muziek kan ik ontsnappen aan zaken die ik niet zo graag doe zoals naar school gaan. Ik heb overigens geen enkel idee wat ik anders zou moeten doen, zingen en muziek maken is het enige wat ik echt wil. Voor mij was er nooit een andere weg!

Dat is dan toch niet de gemakkelijkste weg?
Niets is gemakkelijk, maar je kan het jezelf wel gemakkelijker maken. Ik heb altijd graag gezongen en doe het nog steeds vooral voor mezelf omdat ik het gewoon ongelooflijk graag doe. Ik ben het publiek uiteraard enorm dankbaar want zonder hen zou ik het niet kunnen blijven doen, maar in de eerste plaats zing ik voor mezelf.

Is dat ook de boodschap die je nog wil meegeven?
Ja absoluut, probeer iets te vinden wat je echt graag doet en bouw dat verder uit!

Heb je al vooruitzichten na deze tour?
Nee, op dit moment focus ik mij 100 procent op deze tour.

Groot gelijk, bedankt voor dit gesprek en veel succes tijdens de tournee!