Projectomschrijving

Dat Robert Smith hen graag op zijn editie van het Meltdown Festival wou, betekent al heel wat en ook wij hadden het vrij snel door, wanneer we enkele weken terug de single Manadans al konden beluisteren: De hele plaat werd een donker, poëtisch juweel waarin hun teksten (waar we verder geen yota van begrepen, maar dat Ijslands klinkt best als poëzie in onze oren) een belangrijke plek krijgen. Want daarmee is het begonnen voor dit trio: het winnen van een poëziebattle. Vocals worden slam-gewijs meestal gesproken, gefluisterd of luidkeels geschreeuwd.

Hun rauwheid straalt charisma en jeugdige energie uit, rebellie en je m’en foutisme, alles met een poëtische duisternis overgoten. Geregeld doen ze aan de Grausame Töchter denken. Op hun album Mánadans vind je 8 nummers en 2 bonustracks.

Lítil Dýr start met een warme, donkere stem en even omhelzende instrumentale sound. Waarna het onder punkgitaar en –drums begeleid losbarst met het geschreeuw van de meiden. Ook Yndistráttur is op die manier opgebouwd. Næturdætur heeft een sterk darkwavegeluid op instrumentaal gebied, maar vocaal schreeuwt het alleen maar punk. De titeltrack is het rustige Mánadans: een eenvoudige gitaarlijn en even simpele drums zorgen voor een enorm knap nummer. Een vreemd begin bij Umskiptingur, want er zit zowaar een country gitaarrifje in verwerkt. Een trage, verleidelijke zang wisselt de harde koude uitroepen af, die afkerig gewelddadig klinken. Ekkert Nema klinkt van bij het begin uitdagend, uitlokkend. Een dynamisch nummer! Een donkerdiepe gitaarintro bij Ástarljóð maakt het nummer meteen erg duister. De vocals klinken even donker, bijna wegduwend, afstompend en aritmiek doorbreekt het nummer regelmatig. Het staat vast: er is zeker ‘nen hoek af’. Het geschreeuw en gehuil naar het eind van het nummer toe snijdt alsof het met het scherpste mes door je eigen pols gaat en je het einde recht in de ogen kijkt. Ætli það sé óhollt að láta sig dreyma – jazeker, je leest het goed – klinkt helemaal anders dan de overige nummers. Het heeft een mythisch kantje. Het lijkt rust en gemoedsheil te brengen na het vorige… Na een tijdje barst het los, waarna het opnieuw erg rustig wordt en de mystieke kant op gaat. Complex nummer, onze favoriet. Reykjavík til staðar –een nummer over de plek waar ze wonen – klink knap industrieel. Een stijl dat hen wel goed ligt. Als laatste op Mánadans vind je de demoversie van Kalt.

De dames worden beschreven als de drie heksen van Macbeth met de punkstijl van Poly Styrene en het gillen van Diamanda Galas. En terecht. We weten dat ervoor dit genre wellicht 4 (wat zeggen we… wellicht 20) keer meer tegenstanders dan fans zijn, maar wij horen zonder twijfel tot die laatste lichting !

De komende periode gaan ze samen met King Dude en Drab Majesty op toer. Voor ons betekent het dat we 2 oktober vrijhouden, want dan zijn ze te zien in De Casino in Sint-Niklaas !

https://www.facebook.com/Kaelanmikla/

www.kaelanmikla.bandcamp.com