Projectomschrijving

De kantine van de DOK in Gent. Piepklein, en je verzuipt er in je eigen zweetparels, maar al meer dan één keer het decor geweest voor optredens van acts die wat later uitgroeien tot iets zeer groots. De meest recente voorbeelden zijn Wand en natuurlijk de nieuwe punksensatie Shame, en ook wie er gisteren op Injury Reserve bij was maakt kans om te kunnen zeggen dat hij op een legendarisch concert stond. En indien dat niet zo is, dan op zijn minst een memorabele passage!

Niet dat het zonder slaag of stoot gebeurde, want door een oponthoud op de luchthaven waren de rappers genoodzaakt om hun concert op het laatste nippertje uit te stellen. Een hondstrouw publiek dat niet zijn geld terug wil, zo bleek, want de plek zat afgeladen vol.

Wie daar ook kon van profiteren was K1D, want de oorspronkelijke geplande support act 808INK kon er niet bij zijn op maandag. Of we dat erg vonden? We willen geen zout op wondjes gooien, maar eigenlijk vonden wij dit nog beter, niet in het minst omdat K1D één van de opkomende rapsterren is die de Belgische hiphopscene een boost van jewelste bezorgen.

De kracht zit hem in het baasje. Zagen we bij aanvang alleen maar de Democrazy-geluidsman in de kantine, dan zorgden een paar motherfuckerschreeuwen ervoor dat het zaaltje binnen de seconde volliep.

De Sint-Niklazenaar met Senegalese roots beval zijn publiek om de open ruimte voor het podium op te vullen, met de handjes te zwaaien en vooral om op en neer te springen. De fans gehoorzaamden zonder nadenken en dat ontaarde in een hiphopconcert van een zeer sterk niveau.

Meer dan eens vergeleken met Drake. Snappen we wel, maar op ons liet hij vooral een zeer eigen gezicht na. Deze jongen komt er wel, en na wat we verleden jaar in de Handelsbeurs op Boomtown zagen werd in de Gentse haven alleen maar bevestigd, en zelfs versterkt.

Ondanks de Spotify- en de YouTube-invasie blijft het woord van de toonaangevende pers er nog steeds voor zorgen dat je haantje voorste bent, en daar hadden de rappers uit Phoenix geen reden tot klagen voor. Vanaf het prille begin toen hun eerste ep Cooler Colors uitkwam (vier jaar geleden was) kregen de drie lovende woorden van mensen die het kunnen weten.

Ook hier gaat het weer om een eigen smoel en origineel wezen, of kun je nog een andere band bedenken die hun debuut in een tandartsenpraktijk (jawel) opnam? Dit trio deed het, besloot om er de titel Live From The Dentist Office aan te geven en daarmee was de weg geëffend voor een internationale (underground)carrière. Die haakjes hebben een betekenis, je zult het wel merken mocht je dit schrijven binnen twee jaar nog eens lezen, dan zal je zo goed als zeker weten waarom.

Hoewel buiten wat frisser, was het in de kantine nog bloedstollend heet, maar dat belette Stepa J. Groggs niet om geheel gehuld met zijn hoodie het publiek van de eerste tot de laatste seconde te laten voelen wat voor een energie rap kan losweken. De fans lieten het niet aan hun hart komen en keken niet op een paar liters zweet of minder.

Muzikaal zitten ze tussen de old school van Busta Rhymes en de nieuwe vondsten van Run The Jewels, of als hokjes je geen zak kunnen schelen (is altijd het beste): hiphop met een vuist.