Projectomschrijving

Op zondag 13 augustus is er Melkrock. Een festival in Tielt dat je niet mag missen en aan een democratische prijs een evenwicht biedt aan gevestigde waarden en nieuw talent zoals het powertrio Grotto. Alvorens ze het gras van de Melkrockweide met hun gitaren verschroeien, hadden wij een babbel met deze sympathieke gasten.

Grotto bestaat sinds 2015. Hoe vat je die eerste jaren samen?
In de twee jaar dat we al bezig zijn hebben we een ep (Odyssean) en een full-length (Smokonomicon) kunnen uitbrengen. Ook hebben we een 20-tal optredens op ons palmares staan, waaronder Kinky Star / Doomsauce Festival / Spacefuzz Records. We zijn dus in volle groei. We hopen dit dan ook alleen maar te versterken met goede releases en vette liveshows!

Ben ik juist dat de band in een stroomversnelling is terechtgekomen? Dit jaar staan jullie bijvoorbeeld op Melkrock.
Onze debuutplaat Smokonomicon is goed ontvangen op de sociale media. Dit heeft ons inderdaad een boost gegeven. Dit gecombineerd met een paar sterke live shows heeft de interesse doen aanwakkeren. Ook hebben we wat internationale interesse, zo is ons materiaal uitgebracht op het Engelse label Eggs in Aspic en zijn er al een paar verzoeken gekomen om daar op te treden.

Als de geruchten waar zijn, dan hebben jullie elkaar op Desertfest ontmoet. Hoe ging dat dan in zijn werk?
We kenden elkaar al voor Desertfest, maar op het festival zijn we uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat we een ideale setup zijn voor dat type band. Marvin, onze gitarist, was namelijk al een tijdje op zoek naar muzikanten voor een stoner / doom band. We zijn dan ook zo rap mogelijk beginnen repeteren en schrijven, waarna we in de zomer al aan het optreden waren.

Is desertrock de muziekstijl bij uitstek voor jullie, of zijn jullie veelvraten en kan het bijvoorbeeld dat Grotto in de toekomst een heel andere richting uitgaat?
Het stoner / doom genre op zich is een zeer uitgebreid genre, maar Grotto zal daar altijd zijn basis in vinden. Met het nieuwere materiaal gaan we de meer progressieve kant op, iets wat we een mooie basis voor legden in onze debuutplaat.

Jullie zijn met zijn drieën. Wie doet wat, en is een trio de ideale formule?
Marvin, onze gitarist, houdt zich vooral bezig met het schrijven van de nummers. Hij doet ook alles rond het opnemen en mixen van onze nummers. Bij ons werkt een trio zeer goed, Jeroen (bas) en Arno (drums) zorgen voor een strakke wall of sound, waar Marvin (gitarist) dan verder op bouwt.

Jullie hebben in 2015 een ep opgenomen. Dat was vrij vlug. Komt er binnenkort nieuw materiaal uit?
We vinden het belangrijk om muziek online te zetten zelfs voor de eerste optredens. In ons geval was dit haalbaar omdat we zelf alles konden opnemen en releasen.We zijn volop bezig met het schrijven van nieuwe nummers. Eind september gaan we inde  GAM Studios de nieuwe plaat opnemen. Deze moet nog voor eind 2017 gereleast worden.

Als gezegd, staan jullie dit jaar op Melkrock. Wat mogen we verwachten en waarom moeten mensen naar jullie gaan kijken?
Je kan een power trio verwachten dat naast heavy riffs ook wat psychedelia kan brengen. De mensen die ons reeds kennen kunnen tevens wat nieuw materiaal verwachten.

Zijn er bepaalde acts die jezelf wil zien?
Briqueville, omdat we er nog nooit geraakt zijn om ze live te zien.

Je moet kiezen uit seks, drugs of rock ’n roll. Wat wordt het en waarom?
Drugs. Waarom? Omdat het nieuwe seizoen van Rick And Morty er staat aan te komen.

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Marvin: Fantastic planet van Failure
Jeroen: Electric Ladyland van Jimi Hendrix. Waarom? Jimi opende een nieuwe wereld van muziek, zonder hem konden wij niet doen wat we doen.
Arno: Master Of Reality Van Black Sabbath.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Jimmy Page. Wat zouden we dan doen? selfies nemen voor op ons Instagram en eens deftig leren gitaar spelen.

DIDIER BECU

Facebook

Bandcamp

Melkrock