Projectomschrijving

Dark-Belgian-Disco zo heet het debuut van de Brusselse formative Frozen Nation. Is het synythpop of futurepop? We weten het eerlijk gezegd niet, maar pop is het zeker en vast, en met een serieuze wenk naar de jaren 80!

Hallo vertel het ons eens, hoe zou je Frozen Nation zelf omschrijven?
Wij zijn D & D, Moss en Elvis. Elvis is een modulaire synthesizer die gebouwd werd door een onbekend genie, ergens in de jaren 70. Moss is de zanger en schrijft de meeste teksten. D & D schrijft en producet de liedjes, speelt alle instrumenten en doet de programmering, neemt en en mixt die in de Spector Studio in Brussel. Met Dark Belgian Disco hebben we catchy discoliedjes uitgevonden met een donkere stem en sombere teksten met een prettige beat, en alles gemaakt in België.

De naam van de band is perfect gekozen omdat het direct iets over de muziek zegt, die ijskoude klanken uit de jaren 80, weet je wel… Maar een andere band die in mijn gedachten opkomt is VNV Nation. Is er een link?
We hebben de naam gevonden nadat we onze eerste single I Failed For You hebben opgenomen. Zelf zijn we totaal weg van de crossover tussen Detroit-techno en cold wave zoals New Order dat op Blue Monday deed. Als Quincy Jones zegt dat het de beste dancetrack aller tijden is die ooit door een blanke groep is gemaakt, dan  is dat toch een geweldig compliment. Zelf willen we muziek maken die geïnspireerd is op jaren 80’s-acts zoals John Foxx of New Order, fantastische songs met soul en dat in een stijlvolle koude productie met een dansbaar ritme. Goed, we hadden dus nog een naam nodig, D sugereerde de andere D: Cold Nation, en D antwoordde daarop: “Wat is er nog kouder dan koud?” waarop D afkwam met: “Bevroren?”, En zo hadden we onze naam gevonden! Moss is inderdaad een VNV Nation-fan, maar wij (D & D) hadden nog nooit van deze band gehoord wanneer we onze naam gevonden hebben, dus was er op dat moment ook geen link, later ontdekten we ook Frozen Plasma en Frozen Autumn, maar nog eens we kenden deze 2 bands niet.

De cd heeft een zeer opvallende cover. Kun je ons daar iets over vertellen?
De cover moest sowieso de trilogie “Dark-Belgian – Disco” omvatten. Eerst wilden we een foto gebruiken over de smog die in de jaren 30 honderden sterfgevallen in de Maasvallei veroorzaakte. Alexis Zimmer schreef daarover een boek en hij wou met ons een aantal foto’s delen, maar het resultaat leverde alleen ‘Dark’ en ‘Belgian’ op, en we hadden nog die discotouch nodig… Dan maakten we maar een zwart-wit foto van een discobal die geprojecteerd werd op een bakstenen muur in de Spector Studio, dat was “Dark” en “Disco” en uiteraard Belgisch.

De muziek geeft zowel iets van de synthpop uit de jaren 80 als de futurepop uit recente jaren. Ik denk dat je fan bent van beide, niet?
In feite zijn wij (D & D) grote disco- en soulfreaks, we houden van Motown-liedjes, we zijn zot van pop en muziek die voor meisjes bedoeld is, maar ook de eerste punkbands zoals Sex Pistols, The Undertones of The Stranglers kunnen op onze waardering rekenen. Moss is meer de donkere man, hij is werkelijk een encyclopedie van allezs wat dark wave, goth, cold wave, synthpop en EBM is, en vreemd genoeg houdt hij ook van Bon Jovi. (lacht). Maar we hebben allemaal de liefde voor Joy Division, The Cure of Siouxsie & The Banshees gemeen. Ook de elektronische pioniers, uiteraard Kraftwerk, maar ook The Human League, OMD en Depeche Mode.

In feite is er verband met al die futurepopgroepen, zelf hoor ik alvast Mesh en Diorama in jullie geluid.
We hebben niet geprobeerd om als deze bands te klinken, gewoonweg omdat we ze niet kenden toen we de liedjes hebben geschreven, wel hadden we het idee dat er een goede beat moest inzitten: pakkende melodieën met een donkere stem die voor een melancholische sfeer zorgen. Vervolgens realiseerden we ons dat we op deze manier sowieso met futurepop- en synthpopbands vergeleken gingen worden. Toen we onze eerste single I Failed For You uitbrachten ontdekten we de 2 kanten van het dark wave-prisma. De ene kant was samengesteld uit bands met slechte songs die gewoonweg niet meer dan wat gothfolklore was, je weet wel erbij behoren om erbij te zijn. Aan de andere kant heb je dan geweldige artiesten met een diepe oprechte en eerlijke benadering: geweldige zangers, zeer getalenteerde mensen die geweldige muziek maken en in feite niet zo bekend zijn bij het gewone publiek. Eerlijk, we zijn erg gelukkig dat we deze spannende wereld hebben ontdekt: Military Fashion Show van And One is zo’n geweldige track, ook de songs van Wolfsheim zijn geweldig en ook de vocals zijn briljant, ook Covenant weet hoe een song moet geschreven worden, net als VNV Nation of Frozen Autumn. En kijk, dankzij jou hebben we nu Mesh ontdekt. Van Moss wisten we dat hij een grote fan was van Diorama en Covenant. We (D & D) ontdekten deze twee bands dankzij hem.

De band is afkomstig van Brussel, en kijk, ik kan aan geen andere band denken die jouw stijl speelt.
Moss: Wat dus vreemd is omdat deze stad enorm inspirerend is voor dit soort muziek…

Sommige genres worden compleet genegeerd door de reguliere pers, future- en synthpop horen daar zeker bij. Kan dit jou schelen?
Ons maakt het niet uit of we nu mainstream of underground zijn, maar het is goed om te weten welk publiek we kunnen bereiken. Depeche Mode wordt beschouwd als een mainstreamband , maar alle synthpopfans houden wel van hen. Het is waar dat genres zoals futurepop meer populair in Duitsland heeft en dat een band als Front 242 in eigen land minder bekend is. En ja, we zijn er ons van bewust dat heel wat EBM-fans denken dat futurepop muziek voor mietjes is. De Franse politicus G.Frêche zegt: 90% van de mensen in de wereld zijn dom en 10% is  slim, het probleem is dat iedereen denkt dat ze tot die 10% behoren.

De cd wordt in september uitgebracht, zijn er ook optredens in het verschiet?
We hebben net drie optredens gespeeld in kleine plaatsen in onze stad Saint-Gilles om de release van ons album te vieren. Het waren goede oude Brusselse plaatsen die niet echt bedoeld zijn om er liveconcerten te geven (zeker geen synthpopshows), er werden een paar videoprojecties gemaakt door B.Camisão van Cyclope Filmmakers. Er was bier, een rookmachine, stroboscopen, goede mensen en een fantastische vibe! Toen we in Brussel aankwamen, ontmoetten we een Franse goeroe uit Bretagne die lekkere Crêpe Bretonnes maakt. Hij vertelde ons dat je sterk moet zijn in je eigen buurt en we hebben zijn lessen gevolgd. We verwachten dat er in september nog een paar shows in Brussel zullen worden aangekondigd, je zal het wel zien op onze website.

Is er ook interesse buiten België?
We kregen goede feedback van radio’s, blogs en webzines, maar ook van mensen op de sociale netwerken van over de hele wereld. Onze eerste single I Failed For You werd uitgezonden in de VS, Duitsland, Canada, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Zweden …

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
D & D: Closer van Joy Division en What’s Going On van Marvin Gaye. Deze 2 albums hebben veel meer met elkaar gemeen dan wat de meeste mensen denken:  ze zitten vol ziel, en op één of andere manier is het een bittere perceptie van de problemen in deze wereld. In feite is het gewoon hetzelfde album, maar gemaakt door verschillende mensen, twee verschillende soorten soulmuziek, en zeker twee van de grootste platen ooit.
Moss: Pornography van The Cure. Omdat het compromisloos gemaakt is. Het bevat woede zonder enige vorm van filter. Men zegt dat de liedjes eerst op drums zijn geschreven. Blijkbaar had Robert Smith het idee om balletmuziek te maken. Er bestaat zeldzaam beeldmateriaal van een prachtige dansvoorstelling van twee jonge dansers van het Royal Ballet, met The Cure die Siamese Twins speelt. Je kan het hier zien: https://www.youtube.com/watch?v=mWmdt4Zn0-o
Elvis: Walter Carlos en zijn Switched-On Bach, het is één van de eerste mainstreamplaten op synthesizervlak. Wendy Carlos werkte nauw samen met Bob Moog op de elektronische synthmodules. Het album werd opgenomen met een 8-track Ampex-taperecorder en het werd door Carlos zelf aangepast. De opname toont een uitzonderlijke bekwaamheid, het klinkt geweldig en de elektronische instrumenten hebben een gevoelig geluid. Heel opmerkelijk.

Met wie zou je wel 8 uur alleen in een lift willen zitten ​​en wat zou je dan doen?

D: Jean Giono is een van mijn favoriete schrijvers. Hij plaatst de mens tussen de lucht en de aarde en hij probeert zijn eigen lot tegen de natuurlijke elementen te maken. Voor mij is hij een grote bron van inspiratie.
& D: Met Leon Theremin, die kan wellicht een ongelooflijk verhaal vertellen.
Moss: Met die kerel van Otis.
Elvis: Met de man die me heeft overhaald, ik zou hem graag willen zien en ik heb hem een paar dingen te vertellen.

De laatste woorden zijn die van jou …..
3 woorden: Dark – Belgian – Disco!

ENGLISH VERSION

Well hello, how would you introduce Frozen Nation?
We are D&D, Moss and Elvis. Elvis is a modular synthesizer built by an unknown genius during the 70s, Moss is the singer and writes most of the lyrics, D&D writes and produces the songs, performs all instruments and does the programming, records and mixs them in the Spector Studio in Brussels. We invented the “Dark Belgian Disco”, catchy disco songs with a dark voice and somber lyrics over an enjoyable driving beat, made in Belgium.

The band’s name is chosen perfectly as it immediately gives a glimpse of the music, those ice cold sounds from the 80’s. Otherwise there is a certain band VNV Nation that comes up in my mind. Is there a connection?
We found the name after we finished our first single I Failed For You. We’ve always been blown away by the archetypal crossover between Detroit techno and cold wave in Blue Monday which Quincy Jones qualified as “the best white dance music track ever”, what a compliment from this great man. We wanted to make music that is inspired by great 80s acts such as John Foxx or New Order who did amazing soulful songs and extremely stylish cold productions with a dance feel. So we needed a name, D told the other D : Cold Nation, and D answered “What’s even colder than cold?” D again : “Frozen?”,  and so we had our name! Moss was indeed a VNV Nation-fan, but we (D&D) had never heard about this band when we found the name, so there was no connection at this time, then we also discovered Frozen Plasma and Frozen Autumn, but we didn’t know these 2 bands either when we found the name Frozen Nation.

The CD has a very remarkable cover. Can you tell us something about it?
The cover had to represent the trilogy “Dark – Belgian – Disco”, we first wanted to use a picture from the 1930 smog that caused hundreds of deaths in the valley of the Meuse, Alexis Zimmer who wrote a book about it kindly accepted to share some pictures to us, but the result was only “Dark” and “Belgian”, we still needed the disco touch… Then we made a black and white picture of a disco ball in front of a blank brick wall in Spector Studio, it was “Dark” and “Disco” and the fact of doing so was Belgian of course.

The music perfectly sums up the synthpop of the 80s and the future pop from last years. I guess you’re fan of both?
Actually we (D&D) are big disco and soul music fans, we love Motown songwriters, we love pop and music for girls but also the first punk bands like Sex Pistols, The Undertones or The Stranglers who were marvelously able to provoke even other punks. Moss is more the dark guy, he’s an encyclopedia of dark wave, goth, cold wave, synthpop and EBM, and paradoxically he also loves Bon Jovi, lol. But we all have in common the love of Joy Division, post punk acts like The Cure or Siouxsie & The Banshees. Early electronic pioneers, of course Kraftwerk, then The Human League, OMD and Depeche Mode.

In fact, do you feel any connection with all those future pop bands as after all I heard Covenant, Mesh and Diorama in your sound.
We didn’t try to sound like these bands because we didn’t know them when we made the songs, but we had that idea that there must be a good beat to dance to, catchy melodies sang by a dark voice contributing to make a melancholic ambience. Then we realized we sounded similar in a way to these futurepop and synthpop bands. When we promoted our first single I Failed For You we discovered 2 sides of the dark wave prism, one side constituted of bands with poor songs only using the goth folklore to pretend to belong to a community, and another side constituted of amazing artists, with a deeply sincere and honest approach, awesome singers, very talented producers making great music and not so well known by the mainstream audience, we feel very lucky to have discovered this whole exciting world : And One’s Military Fashion Show is such an amazing track, Wolfsheim-songs are wonderful and the vocal performances are brilliant, Covenant also has amazing songwriting and producing skills, VNV Nation, Frozen Autumn, She Past Away, we discovered dozens of great artists and bands, and now we just discovered Mesh thanks to you. Moss already knew most of them and he was a big Diorama and Covenant fan since the first day and we (D&D) discovered these two bands through him.

The band is from Brussels, I really can’t think of any other band from there who is doing your style.
Moss : Which is strange because this city is quite inspiring in terms of partying under a slate grey sky…!

Some genres are ignored by the mainstream press over here, future and synthpop are one of them. Do you care or not?
We don’t really care about being mainstream or underground, but it’s good to know which audience to reach. Depeche Mode for instance is considered as mainstream and all synthpop fans love them.  It is true that culturally genres like future pop are more popular in Germany, and that a band like Front 242 is not so famous in its own country. And we are aware of the fact that EBM-fans think future pop is music for pussies, so you are always considered mainstream by somebody even more underground. The French politician G.Frêche says : “There are 90% of stupid people in the world and 10% of clever people, the problem is that everybody think they are in the 10%”.

The CD will be released in September, are there some gigs as well?
We just played three gigs in a row in small places in our city of Saint-Gilles for celebrating the album release. They were authentic good old Brussels’ places not intended to host live concerts (not even talking about synth pop shows…), there were video projections made by B.Camisão from Cyclope Filmmakers collective, beer, smoke machine, stroboscope, good people and a hell of a vibe! When we arrived in Brussels we met a French guru from Brittany who makes “Crêpe bretonnes”, he told us “you must be strong in your own neighborhood”, and we’ve now followed his teaching. We still expect to have few shows in Brussels in September to be announced on our website.

Have you got any interest outside Belgium so far?
We had good feedbacks from radios, blogs and webzines but also from people on social networks from all over the world. Our first single I Failed For You has been broadcasted in USA, Germany, Canada, UK, Spain, France, Croatia, Sweden…

What is your favorite record of all time and please state why.
D&D : Joy Division’s Closer and Marvin Gaye’s What’s going on. These 2 albums have far more in common than what most people think, they are both full of soul, they both have a remarkable unity, they both express a bitter observation of the troubles in the world, in fact they are the same album made by different people, two different kinds of soul music, and definitely 2 of the greatest albums ever.
Moss : Pornography by The Cure. Because it is uncompromising. The anger expressed without any filter. One says the songs where first composed on drums… Apparently, Robert Smith had the idea to make ballet music. There is a rare footage of a stunning dance performance by two young dancers of the Royal Ballet, with The Cure playing Siamese Twins live. You can watch it here  https://www.youtube.com/watch?v=mWmdt4Zn0-o … It sums it up.
Elvis : Walter Carlos’ Switched-On Bach, one of the 1st mainstream demonstrations of the synthesizer, Wendy Carlos was still a man and worked closely with Bob Moog on the electronic synth modules. It was recorded with an 8-tracks Ampex tape-recorder customized by Carlos him/herself. The recording is an exceptional prowess, it sounds awesome and to get so much feeling with electronic instruments. it is remarkable.

With who would you want to be alone in an elevator for 8 hours and what would you do then?
D : Jean Giono is one of my favorite writers he puts the human being between sky and earth trying to make his own destiny against natural elements, he is a big source of inspiration for me.
& D : With Leon Theremin, he seems to have had an incredible story to tell.
Moss : With the guy from Otis.
Elvis : With the man who conceived me, I’d like to see him and I’d have few things to tell him.

The last words are yours…..
3 words : Dark – Belgian – Disco !

DIDIER BECU

Facebook

Website

Soundcloud