Projectomschrijving

FLEET FOXES – Crack Up (Warner)

Crack Up, zo heet het nieuwe album van Fleet Foxes. Zes jaar moesten we er op wachten. Het was het waard! De band heeft zichzelf volledig heruitgevonden. Veel experimenteren met nieuwe dingen, leidde uiteindelijk tot deze plaat. Opener van de plaat, hou je vast, I Am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar, begint zeer melancholisch. Dan, uit het niets, komt er de warme, zomerse tempoverandering. Kampvuurmuziek van een zeer hoog niveau. Het volledige album is ook zo: nu eens traag, dan eens snel, vrolijk, droevig. Alles zit er in verwerkt.

Het is geen album om zomaar eens te luisteren. Crack Up moet je beluisteren en nog eens opnieuw opzetten. Qua sound is de plaat zeer gelijkaardig aan 22, A Million. Je weet wel, dat meesterwerk van Bon Iver dat enkele maanden geleden uitkwam. Het verschil zit hem in de inhoud. Fleet Foxes’ Crack Up, is een plaat die barst van singels, terwijl 22, A Million, meer een totaalplaat is. Magnum opus van het nieuwe werk is het bijna negen minuten lange Third Of May / Odaigahara. Ook hier zijn er weer die tempoverschillen en zangstukken die het album zijn unieke touch geven.

Fleet Foxes is gegroeid. Na al die tijd staan ze er als een echte, volwassen groep. Muzikaal staat alles op punt en de samenzang wordt perfect uitgevoerd. Eindelijk zijn ze niet meer dat Indiefolkgroepje met die meezingers. Fleet Foxes are back in business.

17 én 18 november komen Fleet Foxes naar de Ancienne Belgique.

ARNO DE GROOTE