Projectomschrijving

Of het de lange donkere periodes zijn of de middernachtzon, het zal ons worst wezen, maar Finland heeft al heel wat verbazingwekkende metal doen overwaaien tot bij ons. Op hun nieuwe album Metanoia ruwt de Finse metalband Fear Of Domination de hel op: een inferno van gewelddadige riffs en drukkende, drijvende elektronica, die zowel verslavend catchy klinkt als ongenadig agressief. Melodeathmetal, EBM en industrial… het mixen van stijlen schrikt hen niet af en geeft hen een energieke moderne metalklank.

Het dynamische frontduo Saku en nieuwe zangeres Sara Strömmer klinkt goed: Strömmers’ breed timbre van gemene schreeuwen tot kristalheldere zang gecombineerd met Saku’s energieke geraas (dat ook binnen het hardcoregenre knap zou schallen) klinkt erg krachtig. Dat ze met acht zijn om klank en geluid voort te brengen, helpt natuurlijk ook wel.

Dance With The Devil opent meteen met snijdende elektronica en het hele nummer door klinkt – naast vrij klassieke metal – die scherpe melodie. Een prachtige gitaarrif opent Obsession, die losbarst in een erg krachtig nummer waarbij Sara en Saku mekaar perfect aanvullen. Dat complementaire zangwerk is ook sterk aanwezig in het nummer We Dominate. Verbazend hoe Sara switcht van schreeuwen naar vocaal zuivere zang. Face Of Pain heeft een strak klinkende industrial intro, waarbij gitaren al snel de overhand nemen. Sick And Beautiful opent als een klassiek metalnummer, maar gaat over naar een sterk industrialnummer: rechttoe rechtaan! Zo strak als het vorige nummer, zo donker start Shame: gedruppel, wat gitaartonen, die overgaan in een traag, prachtig metalnummer met melodieuze zanglijn. Onze favoriet van het album! Hoewel Lie wat in dezelfde lijn ligt en niet moet onderdoen.

In The Last Call zit een ongelofelijk sterke ritmiek. Onmogelijk om je hoofd stil bij te houden. Zowel letterlijk als figuurlijk. Het elektronische overheerst in Mindshifter en de kille zanglijn van Sara sluit hier perfect bij aan. Brutaal, hard, genadeloos. Het laatste nummer Ruin wordt donker, melancholisch ingezet. Een passioneel nummer vol pijnlijke verleiding. Saku’s stem draagt ook dit perfect. Voor ons had er gerust nog meer van dit in het album mogen zitten.

Metanoia is een album met knappe zang en heel wat sterke elementen! It lights the fucking sky!

Het album is ook te koop in deluxe dubbelcd-versie, waarbij je het voorgaande album Atlas als bonus krijgt.

WEBSITE

FACEBOOK