Projectomschrijving

Het mag worden gezegd, de tweede editie van W-Festival overtrof de verwachtingen. Niet alleen organisatorisch, maar ook het publiek was duidelijk opgetogen over het feit dat Vlaanderen eindelijk een zomerfestival heeft waarbij de bands met een jaren 80-sound het voor het zeggen hebben. En je hebt het wellicht al gehoord, maar de derde editie wordt nog groter. We blikken terug en kijken vooruit met bezieler Erik De Ridder. 

Dag Erik, ik neem aan dat we met een trotse organisator praten, want de editie van 2017 was een knaller. Een groot verschil met de vorige edities?
De eerste editie was een try-out. Moeilijke dag (dinsdag), slechts een 6-tal groepen etc….  Op basis van het succes van deze editie hebben we dan beslist om er vol voor te gaan. Een beetje een sprong in het duister, waarbij ons enthousiasme het heeft gehaald op onze onervarenheid.

Wat opviel op het veld was het respect dat het publiek voor jullie had. Zo werd er lovend gepraat dat pijnpunten onmiddellijk werden aangepast. Het is wel duidelijk dat W-Fest een festival is die op de beste voet met zijn publiek wil staan…
Da’s de basis toch ? We doen dit voor het publiek, we halen onze drive uit hun appreciatie ! En indien we ergens de bal misslaan tijdens het event dan dienen we dit – in de mate van het mogelijke – aan te passen!  It’s part of the game.

De tweede editie werd groter, maar de derde wordt nog groter. Kun je daar iets meer over vertellen?
Da’s mijn fout (lacht). We willen graag ‘incontournable’ worden in de wereld van de new wave en synthpopfestivals.  En dan is de formule ‘4 dagen én 2 podia’  een canvas waar we mee willen uitpakken de volgende jaren!

Zal het concert opnieuw doorgaan op de luchthaven van Amougies?
De gemeente en luchthaven zien het alvast zitten. We dienen nog samen te zitten om de ruwe kantjes te bespreken maar ik ben inderdaad hoopvol dat we onze stek hebben gevonden.

Voor de nieuwe editie is duidelijk gekozen voor de synthpop uit de jaren 80 en het wat hardere, alternatieve EBM/gothic-hoek.  Is dit een weerspiegeling van je eigen keuze?
Dat is vooral een weerspiegeling van mijn overtuiging dat de twee hand in hand kunnen gaan. Niet op hetzelfde podium, maar wel tijdens hetzelfde festival. Ik heb EBM diehards uit de bol zien gaan op echte synthpop en liefhebbers van bijv. Sian Evans bands zoals Front242, Peter Hook of Star Industry volop weten te appreciëren ! Kijk eens wat de organisatie doet met Pukkelpop : heel veel bands programmeren die stuk voor stuk pareltjes zijn, klaar om te ontdekken voor het (bredere) publiek. Vandaar ook dat we nieuw en oud, gekend en ongekend op beide podia zetten!

In feite, hoe wordt de affiche van W-Fest samengesteld?

Veel luisteren naar bands én afgaan op het buikgevoel. Zonder het budget uit het oog te verliezen (lacht).

Nog meer dan dit jaar wordt in 2018 belang gehecht wordt aan nieuw talent. Hoe wordt dit bepaald, ik veronderstel dat je mailbox overvol zit van bands die zich aanbieden.
Ik ben niet zozeer op zoek naar nieuw talent dan wel naar de juiste sound. Of men dan pas is begonnen of al jaren meedraait speelt geen rol.  Indien een band mij niet kan bekoren na 1 minuut is de magie voor mij verdwenen. Uiteraard moeten we ook headliners hebben die alles op gang trekken.

We gaan je niet de kleren van het lijf vragen, maar kan je ons vertellen in welke richting we de nog aan te kondigen zes superbands moeten zoeken?
Het worden geen zes ‘super’ bands – wel 6 fantastische namen die samen als stand-alone dag eveneens succes zouden hebben!  Je zal nog even moeten wachten tot eind oktober (lacht)

Op twee jaar tijd is W-Fest een begrip geworden, en met de vele mensen die ik sprak was steeds dezelfde opmerking “ten minste iemand die het durft en goed doet”. Is W-Fest de droom die je steeds wou verwezenlijken?
Eerlijk? Yes! Maar een droom die enkel realiseerbaar is dankzij mijn team, vrijwilligers en leverancier/partners!  Ik ga er vanuit dat het evengoed kicken is voor elk van hen !

Een lelijke vraag, maar het moet…veronderstel dat je met budget geen rekening moet houden, wie wil je dan absoluut op W-Fest?
Depeche Mode.

Met het succes dat jullie boeken, is er al eventueel gedacht aan indoorconcerten door het jaar heen, of hou je het voorlopig bij W-Fest?
Voorlopig bouwen we uit hetgeen we hebben (lacht). Laat ons daarin maar ‘uitmunten’!

We vroegen het aan alle artiesten afgelopen jaar, nu is het jouw beurt Erik! W-Fest 2018 is een festival met heel wat legenden en nieuw talent. Wie wil jij absoluut zien?
Eéntje van de zondag (glimlachend).

Wat heb je het liefst op een festival: frieten, ijsjes of bier?
None of the above ! Een fris waterke…

Het laatste woord is aan jou!
Be there in 2018 ! Bouw samen mee aan W-fest!

Foto’s : Francis Vermeulen (Fotech)

DIDIER BECU

W-Fest Facebook

W-Fest Website