Projectomschrijving

DMA’S + PLANET  Brussel, Botanique, 19/05/2018

Twee jaar geleden gingen we in Trix Antwerpen naar een optreden van een nieuwe Australische band, DMA’s. Hun muziek werd aangekondigd als een mengeling van Arctic Monkeys, Oasis en The Stone Roses, een beschrijving dieons enorm aansprak. Het was een positieve kennismaking met hun muziek en hun persoonlijkheid. De driekoppige band bracht nummers als Delete, een nummer dat het begin van hun toekomstige roem aankondigde.

Twee jaar later staat DMA’s in de Botanique.   Tommy O’Dell (zanger), Matt Mason (gitaar) en Johnny Took (akoestische gitaar) kwamen hun nieuwste album For Now promoten.

Als voorprogramma bracht DMA’s-gitarist Johnny de band van zijn broer Matty Took, Planet, mee. Planet brengt garagepop . In afwachting tot de release van hun ep in mei brachten ze reeds twee singles uit nl. Aching Dreams  en Save.Sold. Live konden deze nummers, net als enkele andere,  ons wel bekoren.  Soms overheerste de muziek boven de zang waardoor Matty moeilijk te verstaan was, maar er zit zeker potentieel in hun werk.

En dan de DMA’s.  Ze kwamen het podium op met weinig présence. Aan hun kledingstijl  te zien merk je dat de muziek voor hen belangrijker is dan het uitzicht. Het publiek was mee vanaf seconde één. Superfans zongen van begin tot einde elke noot mee. Hun enthousiasme zorgde  tijdens het eerste nummer Feels Like 37 voor een klein opstootje. Tommy vroeg: ‘Relax’ en alles was weer in orde. En relaxed dat waren de DMA’s ook. Ze genoten zichtbaar maar op een sobere manier van hun muziek en het publiek. Regelmatig kregen we een applaus van Tommy en af en toe jutte hij het publiek op  met de armen wijd open.

For Now, de titelsong van hun tweede album,  doet je direct de link leggen met Oasis, maar toch hebben ze een eigen stijl.  De nieuwe nummers zijn tekstueel echt wel goed.  In The Air is een ingetogen nummer. Het stemtimbre van zanger Tommy komt hier prachtig naar voren.  Step Up The Morphine, geschreven door Johnny Took over de dood van zijn oma, raakt je enorm, net als zijn gezicht dat zoveel emotie toont tijdens dit nummer.  Hierna verdwijnt de vaste tourband eventjes van het podium.  Delete,van hun debuutalbum Hills End, start akoestisch.  Het nummer wordt geleidelijk aan opgebouwd. De tourleden komen terug het podium op en laten het nummer eindigen met een climax. Dan volgt terug een tekstueel pareltje met  Do I Need You Now?.

Hun set eindigen ze met Dawning en het rustigere Emily White en toch heeft het publiek er nog niet genoeg van.  Ze kwamen nog terug voor nog drie nummers.  Het uptempo nummer Lay Down kreeg het meeste bijval. Een fan sprong zelf het podium op.

Dat hun album reeds positief onthaald werd, kan je alleen maar beamen na dit optreden. Graag hadden we The End ook eens live gezien, maar toch gingen we voldaan richting huiswaarts. Misschien moeten ze wel eens gaan luisteren bij Liam Gallagher voor wat tips over hun kleding.

Copyright foto : Getty Images