Projectomschrijving

Drummer Dirk Loots gaat een drukke festivalzomer tegemoet. Hij speelt al een hele tijd bij onze Belgische trots Arsenal, en zij staan op Rock Werchter, Cactus festival, Rock Herk, Lokerse Feesten en Brussels Summer Festival. Dirk zit ook achter de drums bij Thin Legend Club en speelde vroeger bij Monza.

WIZARDS OF OOZE – The Dipster
Ik ben vooral fan geworden van hun liveconcerten ergens in ’93-’94. Psychedelisch en lang uitgesponnen funky improvisaties en heel smaakvol. Hun shows gingen Zappa-gewijs alle kanten uit maar waren altijd een hele trip. Ik was zwaar onder de indruk van Bruno Meeus op drums. Check Psychovibes, een bijna 10 minuten lang durende jam met rubberen ritmesectie. Een paar jaar later, op een platte maandagochtend wandelde Bruno Meeus het leslokaal binnen waar ik drums volgde aan de jazzstudio in Antwerpen. ‘Jouw drumleraar is verdwenen dus ik kom lesgeven’… Geweldige periode was dat.

MILLIONAIRE – Champagne
Geen idee of er nu eerst de kortfilm of het nummer was maar ik kan ze niet los van elkaar denken. De kortfilm gaat over een bankoverval op rolschaatsen met een hele achtervolging en zo voelt heel die intro ook. Live ook altijd heel wild en nog net onder controle … Soms…

TRIXIE WHITLEY – I’d Rather Go Blind
Haar latere (solo)werk vind ik minstens even goed maar dit nummer is zo geweldig organisch. Opgenomen met een lachende Brian Blade op drums, en Daniel Lanois die in de studio dansend staat te dirigeren, en dat zie je ook in de clip. Hoofdtelefoon op, zo klinkt het als je in die kamer naast die drums zou staan!

HOOVER(PHONIC) – A New Stereophonic Sound Spectacular
Lekker donker en dromerig vind ik die eerste drie albums van Hooverphonic. Vooral hun eerste album heb ik veel gedraaid. Minder hits en songs dan nu maar veel sfeer en experiment.

SOULWAX – Nite Versions
De weekend versie van Any Minute Now… elektronische rock ’n roll ! Een paar weken nadat hun album uitkwam brachten ze deze versie uit met bewerkingen en die vond ik heel opwindend.

GREAT MOUNTAIN FIRE – Late Lights
Is een hele jonge Brusselse band die dat hoekige Franse indiepopgehalte hebben. Heel melodieus en aanstekelijk, een stijl waar ik enorm van hou. Ik heb geen idee waar ze nu mee bezig zijn, hun laatste album dateert van 2015.

dEUS
De eerste keer dat ik dEUS leerde kennen was via een single, Zea genaamd. Heel speciaal en filmisch vond ik dat. Je kan dEUS ook in verschillende periodes of gedaantes opdelen en tijdens hun vroegere periode vond ik ze soms goed, soms te rommelig en liet het me los. Sinds de nieuwe formatie (2004 denk ik ongeveer) staat het live als een huis. Deze zomer komen ze voor het eerst met een nieuwe gitarist en ik ben zeer benieuwd. In ieder geval, vroege of nieuwe periode, op elk album staan nummers die op mijn favoriete lijst mogen.

WARHAUS
Ik vond Balthazar al heel goed, maar Warhaus spreekt me nog meer aan! Licht verdoofd, trage grooves, zomers met een zonnebril… Heel tof qua drums ook vind ik! Superplaat.

DAS POP – The Game
Zowel het nummer als de plaat. Live ook heel bruisend en enorm van genoten. Supertoffe ritmes, dynamiek, energie, melodieuze zang en backings… Ik hou ook enorm van Bent van Looy als drummer !

NOVASTAR – Closer To You
Ik hou enorm van dat album. Qua songwriting en sfeer… uitzonderlijk mooi vind ik. Weinig uitleg nodig. En we zitten al aan tien en ik was nog lang niet klaar !