Projectomschrijving

Dataschock brengt met Kräuter Der Provinz een mix van drone en kraut. Aan iedereen die dacht dat Krautrock al lang dood en begraven was, moesten we al melden dat dit totaal niet het geval was. Getuige daarvan was het Duitse Camera, die een drietal stevige Krautrockplaten maakte het in evenveel jaren tijd. Naast Camera, zijn er uiteraard nog tal van bands actief, sommige daarvan zijn zelfs al langer bezig, zo ook deze Dataschock.

Datashock dateert als band al van 2003, maar opereerde steeds als een collectief in plaats van een echte band. Het zijn een soort neo-hippies, die met hun psychedelische elektronica ergens zweven tussen Neu! en Amoon Duul. Terwijl opener Hullu Gullu, Wir Liefern Shizz duidelijk muzikaal refereert naar Hallogallo van Neu!, zitten ze met Wenn Alle Wollen, Will Ich Auch! duidelijk eerder in de sfeer van Amon Duul en Popol Vuh.

Maar het collectief kijkt niet alleen achterom. Ze weten donders goed wat de toekomst voor hen in petto heeft, want op songs als Marodierende Sachbearbeiter Aus Teilzeit of op Schönster Gurkenschwan springen ze kwistig om met een op drone gebaseerde song en experimentele geluiden. Als collectief hebben ze uiteraard de luxe van veel bandleden met heel wat verschillende invloeden te herbergen, iets wat duidelijk te horen is op deze Kräuter der Provinz, zowel in sfeer als genre.

Waar Kräuter der Provinz , met Hullu Gullu nog plezierig opende, moeten we vaststellen dat de tijdsgeest dit collectief inhaalde en dat naarmate de lp vordert, de klankkleur steeds donkerder wordt maar dat is totaal niet erg. Op Im Zuchtstall der Existenzhengste horen we heel duidelijk dat Datashock evengoed zijn weg terugvindt in de op folk geïnspireerde elektronische muziek als dat ze dat doen op dansbare deuntjes à la Neu!.

Kräuter der Provinz is duidelijk geen plaat voor beginnende Krautrock-liefhebbers. De opnames dateren al van 2014, maar het is nu pas dat ze er mee op de proppen komen.   Mogelijks was de wereld er toen nog niet rijp voor, maar voor liefhebbers van het genre is nooit te vroeg om iets te ontdekken.