Projectomschrijving

CLAUDIA BRUCKEN  & JEROME FROESSE – Beginn (Cherry Red Records)

Jeugdkamer medio jaren tachtig. Posters aan de muur van Siouxsie, The Cure, Joy Division, Duran Duran en Propaganda. Die kleurijke poster van Propaganda met links de rode Claudia Brucken en rechts die ijzeren Suzanne Freytag . De lichten uit en de radio aan. Het legendarische programma  over elektronische muziek Maneuvers In Het Donker met Patrick Kosmos. Na Vangelis , Jean-Michel Jarre en Kitaro vult Tangerine Dream de kamer .

Ergens in 2007 hebben we Claudia Brücken nog gezien op het podium in het voorprogramma van The Human League . Een project onder naam Onetwo samen met Paul Humpreys van Orchestral Manoeuvers In The Dark, maar daar waren we nu niet echt van uit het lood geslagen. Sergio Hermans zou zeggen dat ie er nie gheil va wort.

Het opperhoofd van Tangerine Dream Edgar Froesse is spijtig genoeg overleden in 2015. Edgars zoon Jerome is al jaren vast lid van Tangerine Dream dat onlangs een nieuwe sterke schijf uitbrachten (Quantum Gate) .

Claudia en Jerome brengen nu samen een elektropopalbum uit: Beginn. Het is een mengeling tussen popnummers en etherische klanken geworden . Een heel relaxt album die de stem van Claudia ten ere komt. Zelf hadden we misschien iets meer de elektrokant opgegaan en minder pop, maar dat is natuurlijk minder commercieel.

Een eerste beluistering in de auto bracht ons een aangenaam gevoel , maar dat doen pamperdoekjes ook, dus was een tweede en derde beluistering thuis op het gemak op een degelijke installatie nodig om deze plaat tot zijn recht te doen komen. Een integer album met afwisselend moods, soms new age ambient , soms uptempo met een snuif drum and bass.

Zelfs profileren ze zich een beetje als een Cocteau Twins-elektrovariante waar we ons wel een beetje kunnen in vinden . De etherische soundscapes zijn heel warm en sfeervol , natuurlijk is Claudia, geen Liz Frazer maar er zit een toffe diep glow in deze plaat. Verrassend op het einde hoor je op het nummer Sweet Sense Of Liberation een tweede stem van jawel Suzanne Freytag !

Toffe release, poppy, we hadden iets meer verwacht maar in zijn geheel wel smakelijk. Ideaal als achtergrond in een loungy bar of om een zomerse barbecue op te fleuren, thuis in de zetel bij een goed boek of met een lekkere cocktail . Licht verteerbaar , niet zwaar op de maag , zonder dipsaus best lekker .

De plaat komt uit op 15 juni 2018 op het Cherry Red Records label op cd , indien er genoeg voorbestellingen op de website van het label zijn, komt er ook op dubbel-lp met twee bonusnummers. (www.cherryredbespoke.com)