Projectomschrijving

 Dat Peter Slabbynck het kopstuk van Red Zebra is, weet elke Belg, maar zijn eerste stappen op het podium deed hij met The Bungalows. Op ons eigen Belgische lijstje zou hij ongetwijfeld met Red Zebra staan, maar (en wellicht zelfs nog hoger) met De Lama’s ! Ook in de kinderboeken- enkindertheaterwereld doet hij het goed, volgens de koters. Wij polsten naar Peters’ tien favoriete Belgische platen !

1. THE NAMES – Calcutta
Nog (steeds) te weinig bekend in Vlaanderen. Ik heb ooit nog een optreden van georganiseerd in Brugge met Red Zebra om hen meer bekendheid te geven. Veel zal het niet geholpen hebben. Kan dit nummer a.u.b. wat meer gedraaid worden op zogenaamde new wave-fuiven? Dank u.

2. THE MACHINES – Don’t Be Cruel
Ik voelde mij bij het opmaken van dit lijstje tot niks verplicht, behalve een plaats geven aan Paul Despiegelaere, die ons met The Machines versloeg in Humo’s Rock Rally en later Red Zebra zou producen. Helaas is het leven cruel geweest voor Paul.

3. NOORDKAAP / GORKI / AROMA DI AMORE / ARBEID ADELT!
Echt, ik kon niet kiezen. Elke keuze zou de drie andere groepen onrecht aan doen. Merci gasten voor jullie immense bijdrage aan het betere Vlaamse lied. Zonder jullie had ik nooit De Lama’s durven beginnen. Ik zou trouwens heel graag nog eens in het Nederlands zingen. Titels genoeg liggen.

4. THE KIDS – This Rock’n’Roll
Punk was iets uit Engeland en Amerika maar The Kids leerden mij dat het ook hier perfect mogelijk was. En dat in een tijdperk zonder internet, zonder Studio Brussel, zonder MTV. Het effect? We trokken de bungalows in en kwamen er uit als rode zebra’s.

5. THE SCABS – So Called Friends
The Scabs waren onze spitsbroeders begin de jaren ’80. Wij verdeelden hun singles bij ons, zij deden het omgekeerde voor onze singles in hun streek. Die wederzijdse attitude vond ik meer punk dan al die hanenkammen en sluitspelden.

6. TC MATIC – With You
Voor mij hun beste song en het zou me niet verwonderen dat tal van TC Matic-fans het met mij eens zijn. Een song als een mantra. Al wat ik hier nog aan toevoeg, zou afbreuk doen aan dit fantastische nummer.

7. PIGEON – Turtur
Ik had hier eigenlijk Wim Mertens met zijn nachtmuziekje willen zetten maar elk lijstje moet toch 1 verrassing bevatten, vind ik. En dat is dus Katrien Verfaillie. Zij is verantwoordelijk voor deze song die ik al weken niet meer uit mijn hoofd krijg. Wie weet krijgt deze duif nog een extra staartje.

8. POLYPHONIC SIZE – Mothers Little Helper
Toegegeven, mijn Engels in de beginjaren van Red Zebra was niet helemaal ok, maar luister hier eens naar. Net dat zware accent maakt deze cover zo onweerstaanbaar. Samen met de early electronica.

9. MARINE – Life In Reverse
Veel Franstaligen in mijn lijstje. Zou ik dan toch een echte Belg zijn? Ik volgende ooit een taalcursus in Engeland. Bij de cursisten zat een interessante Brusselaar, een zekere Marc. We gingen samen kijken naar Magazine en The Clash. De rest is history.

10. PLASTIC BERTRAND – Ca Plane Pour MLoi
We gaan hier niet weer beginnen over Lou Deprijck. Een tijdje terug speelde ik met New Dark Age in Madrid. We bleven achteraf hangen voor de fuif. En toen knalde om 3 uur ’s nachts Ca Plane Pour Moi uit de boxen. Wat een ambiance op de dansvloer. En ik maar roepen ‘This is from Belgium!’.