Luminous Dash geeft voortaan elke week één nieuwe Belgische band wat extra aandacht. Deze week is The Hindu Needle Trick aan de beurt.

 GEGEVENS

Band: The Hindu Needle Trick
Thuisstad: Mechelen
Genre: Aanstekelijke, meezingbare pop vermomd als vuile rock met 1001 invloeden (blues, punk, country, soul, funk, …). Maar eigenlijk valt het simpelweg samen te vatten als lekkere gitaarrock.
Leden: Roel Spoelders (zang & gitaar), Hans Op de Beeck (gitaar & zang), Rik Lenaerts (bas & zang) en Tom Schiepers (drums, percussie & zang).

The Hindu Needle Trick is in 2012 opgericht door Roel Spoelders met de bedoeling, na de waanzin van zijn vorige bands, terug te keren naar zijn rockroots en de essentie van de song. Eind 2012 waren ze dan klaar om de wereld te veroveren. In 2013 doken ze de studio in voor hun eerste ep, in 2014 was er het debuutalbum Albert Street. Er volgde een resem stomende optredens, o.a. op de Dijlefeesten, Maanrock, Gentse Feesten en Rijmrock, en in cafés zoals Zapoi, Cabron, Den Gouden Leeuw, Kuub en ’t Schallemaaj.

‘Het gevoel van pure gelukzaligheid en/of intens verdriet. Een glimlach, een onverwachte traan, en liefst ook een paar meters kippenvel . Maar evengoed koppijn, een acute existentiële crisis of het gevoel liever ergens anders te zijn. Het maakt eigenlijk allemaal niet zo veel uit welk gevoel we willen geven, als we maar een gevoel teweeg brengen’, vertelt Roel Spoelders.

In december 2017 kwam hun nieuwe plaat Animal Life uit die werd opgenomen in de Majestic Studio (Hever) en werd gemixt door de onvolprezen Laurent Mertens. Met deze heel gevarieerde plaat, met nummers zoals I Used to be a Plastic Bottle, Method to my madness en Cold War, bewijzen ze zeer getalenteerde muzikanten te zijn die aanstekelijke nummers maken met catchy refreinen.

Kortom, een band die duidelijk houdt van experimenteren en buiten de lijntjes kleuren, maar die het tegelijkertijd ook wel toegankelijk houdt voor een breed publiek.

Die verschillende stijlen zijn ook terug te vinden in hun top vijf van, volgens hen, beste songs ooit:

  1. All Along The Watchtower (Jimi Hendrix Experience)
  2. The Mercy Seat (Nick Cave & the Bad Seeds)
  3. Gimme Shelter (The Rolling Stones)
  4. A Design For Life (Manic Street Preachers)
  5. Skylarking (Horace Andy)

En verder: Splanky (Count Basie), I Don’t Wanna Grow Up (Tom Waits), Voulez-Vous (ABBA), Inca Roads (Frank Zappa), Marcia Baila (Les Rita Mitsouko), Hey! (Pixies), …

De bandnaam doet ons dan weer denken aan een Aziatische goochelaar.

‘De korte namen waren op’, verklaart Roel de bandnaam. ‘Een lange naam dan maar, en daar bracht het goochelverleden van onze ex-klavecymbelspeler soelaas. The Hindu Needle Trick is een goocheltruc die de grote Harry Houdini ooit bracht: naalden en een draad inslikken, om vervolgens de draad met de naalden eraan vast terug tevoorschijn te halen. Zelf hebben we het nooit geprobeerd, maar dat komt er nog wel eens van’.

Roel schrijft de teksten en maakt het geraamte van de songs. Vervolgens worden ze door de hele band aangekleed, verbouwd en ingekleurd. Dankzij de elektriciteit op de repetities komen ze pas echt tot leven, als ware Frankenstein-monsters. ‘De inspiratie kan van overal komen: een opvallende kop in de krant, een vreemde ontmoeting, een goeie film, een gerecycleerde draagtas, of een dode eend langs de weg’, benadrukt Roel.

‘Nick Cave is ons grootste muzikale voorbeeld,’ gaat Roel verder. ‘De intensiteit van zijn liveshows, het onversneden charisma, die heerlijke mengeling van melancholie en pikzwarte humor … ongeëvenaard. En zijn Bad Seeds: wàt een band! En al kan je onze muziek er niet echt mee vergelijken, hij is een grote inspiratiebron.’

‘Wij zijn supercontent van ons optreden als we nat in het zweet staan. Als Hans een snaar heeft stuk gespeeld en Roel in zijn enthousiasme iets omver heeft gesmeten. Als het publiek danst, meezingt en onnozel doet. Als alles lukt en we één worden met de muziek, het publiek en – kom, als we dan toch bezig zijn – het heelal’, zegt de band.

‘Op dit moment zijn we volop aan nieuwe songs aan het werken. Die zullen we dan eerst live uittesten, en daarna duiken we de studio in. In de herfst zitten er nog wel wat optredens in de pijplijn. Hou zeker onze website en Facebookpagina in het oog. We zijn overigens ook beschikbaar voor huiskamers en tuinfeestjes. Een nieuwe plaat zal vermoedelijk voor 2019 zijn. Een tipje van de sluier: het zal rocken en het zal dansbaar zijn!’

Foto’s: (c) hansmaakteenfoto