Projectomschrijving

VARIOUS ARTISTS – Belgian Nuggets 90s-00s Vol.1 (May Way Records/NEWS)

Nuggets, compilaties die je ongetwijfeld wel kent als je zot was van de betere obscure psychedelica uit de jaren 60. Platen die als voorbeeld dienden voor het nieuwe concept waarmee May Way Records wil uitpakken. Belgian Nuggets 90s-00s, de naam verklapt het verhaal: een compilatiereeks waarop je allerlei obscure tracks vindt die in de vergeethoek zijn geraakt. Soms stonden ze op een demo, dan weer op een verzamelaar die geen hond kocht of op een plaat die geen enkele huiskamer haalde. Een cd (ook verkrijgbaar op vinyl overigens) vol Belgische songs dus. Een concept waarvan wij op zijn zachtst gezegd enorm van opgewonden zijn. Op het eerste deel prijken twintig songs.
Gaan we ze stuk voor stuk aflopen? Ja, we gaan dat doen, waarmee moeten we anders onze tijd verbrengen, niet waar?

De eerste song is alvast een schot in de roos. The Spider In Love van Two Russian Cowboys, de band van Ugly Papas-opperhoofd Luc Dufourmont Ingezongen door zijn dochter Cleo en zo waar bijna even straf als Nina Hagen, weliswaar iets meer futuristisch.

My Wife Jan was één van de eerste liedjes van dEUS. Eentje die trouwe fans zullen kennen, want ze sloten er hun set vaak mee af. Een song uit de tijd toen Stef Kamil Carlens nog aan de zijde van Tom Barman stond. Lekker jammen, en tegelijkertijd beseffen dat je eigenlijk God bent. dEUS is een beetje God, waarom zou je anders voor zo’n naam kiezen?

Herrinert er zich nog iemand Thou? We hopen het voor Does de Wolf en Bart Vincent. Don’t Ask komt uit het in 2002 uitgebrachte (en schandalig onderschatte) Elvis or Betty Boop. We schrijven vaak dat er in België fantastische muziek wordt gemaakt. We hebben gelogen, dat was vroeger ook zo…

Bandjes die geen mens kent, je kan er straten mee vullen, maar dat is nu eenmaal het zwaard van Damocles die boven de undergroundscène hangt. Kolk was één van de vele projecten van Gerry Vergult (voor gevorderden Fred Angst van Aroma Di Amore) waarin hij samen met Luc Gulinck van Men 2nd en Maud Verlynde iets maakte wat  kan omschreven worden als zwaarmoedige Nederlandstalige synth- new wave, zoiets… Maffe omschrijving, we weten het, maar geniale muziek… Lemmet is een ideale kennismaking.

België en vreemde plaatjes, ook dat heeft altijd wel geklikt. The Same is hier vertegenwoordigd met het vreemde chanson Swallow waarin rare dingen gedaan worden met met kraut- en progrock. Een groep geleid door Anton Walgrave en Dave De Peuter die ook zijn muzikale ding doet bij Clement Peerens en Novastar.

België voor wie het niet zou weten is nog steeds de optelsom van Vlaanderen en Wallonië. En ja, er komt dus ook enorm veel talent uit het Franstalige gedeelte uit dit land. Vaak genegeerd dat wel, zoals Monsoon dat zo’n tien jaar geleden zijn ding deed en destijds vergeleken werd met PJ Harvey, maar zoals gezegd nooit doorbrak. Schande, absoluut, maar ja….

Elsje Helewaut dan. Wereldbekend voor haar Four Times More, maar samen met echtgenoot Chery Derycke even verantwoordelijk voor een karrevracht schone dreampop en minimal wave. The New Light Age die je hierop vindt stond te blinken op een gelimiteerd cd-singletje. Horen is geloven…

Alex Callier had altijd wel iets met James Bond. Een prachtvoorbeeld daarvan was het project Pop Machine uit 2000. Zoals verwacht haalde Sage nooit de soundtrack van een 007-film, wel blijft het bloedstollend mooi.

SeXmachines, ontstaan op de Gentse Vlasmarkt door Luc Waegeman en Danny Mommens. 100 seconden langer duurt het niet, maar het vertelt wel de essentie van de rock ’n roll, da’s ook iets.

Moeilijkdoenerij, maak van muziek een beetje wiskunde en je komt in België uit bij de portables uit. Gedeeltelijk is dat juist. Dat van die wiskunde toch, maar muzikaal hoogstaand vernuft dat zich kan meten met pakweg Mouse on Mars. Postrock voor electrofielen en dat hoef je niet eens zo negatief te zien.

Zeer veel variatie op dit plaatje. Nid & Sancy doen waar ze goed in zijn: stevige, tegendraadse electropunk. Put on your dancing shoes voor What You Want/What You Get.

Van het ene uiterste naar het uiterste, Wizards Of Ooze inviteerden voor Bright Day Sabine Kabongo op Zap Mama en het resultaat daarvan klinkt dan ook als één of andere gospel met veel soul.

Nog eens Fred Angst. Deze keer met Elvis Peeters. De venijnige track Stalen Zenuwen was oorspronkelijk bedoeld om een Aroma Di Amore-track te zijn, maar het werd er uiteindelijk één voor hun andere project Bange Konijnen. Juist, zij die stapelzot waren van Sandra Kim. De kenners weten wel waarover we het hebben.

Daan is altijd goed voor wat dansbare new wave. Volslagen onbekend is zijn project Volt dat hij met Herman Gillis van Poesie Noire oprichtte. Rincez-Moi is zo’n song waarvan je denkt: waarom ken ik hem niet eerder?

De toekomt voor het Brusselse Airlock zag er ongelooflijk goed uit. Een platendeal met One Little Indian, niet iedereen kan er mee uitpakken. Helaas werd de band door niemand opgemerkt. Jammer, hun electropop verdiende beter. De instrumental In The Mouth Of The Fish is daar een prachtvoorbeeld van.

Tout N’est Pas Rose was de titel van het album van Starving. Nog nooit van gehoord zegt u? Kan best, deze Walen waren met hun Vive La Fête-achtige electropop best bekend in het stuk van België waar de haan kraait, bij de leeuw daarentegen compleet genegeerd.

Oudere lezers zullen beslist wel knikken als we het over The Beautiful Babies hebben. Met hun powerpop bereikten ze in de jaren 90 de hoogste regionen van Humo’s Rock Rally en mochten nadien voor EMI een volledige plaat (Serenade) opnemen, maar eigenlijk konden ze nooit doorstoten.

Garagerock in het Vlaams? Prediker deed het. Apocalyps Picknick dat geproducet werd door Luc Crabbe van Betty Goes Green werd wel vergeleken met Mudhoney, maar dan wel gezongen in je moedertaal.

In 2011 bracht Maxon Blewitt een plaat uit. June 81 was de titel. Americana met een elektronische twist, het bestond in het Vlaamse muzikale landschap…

Gèsman uit Kortrijk mag dit heerlijke plaatje afsluiten. Eventjes waan je je in 1967 toen ene Syd Barret nog bij Pink Floyd zat. Psychedelica met een vuile MC5-groove.

Belgian Nuggets 90s-00s Vol.1, het kon evengoed de wereld ingezonden worden als Alle 20 Goed. Maar dat zou iets te zijn, natuurlijk…

DIDIER BECU