Projectomschrijving

RAY DAVIES Poetry/Rock ’n Roll Cowboys (SONY)

Simple Minds of U2, Oasis of Blur en natuurlijk The Beatles of The Rolling Stones. Ken je die eindeloze en zinloze discussies? Alsof je per definitie die éne rockheld(en) boven de andere moet kiezen. Ok, Oasis is zwaar overschat en Blur geniaal, maar verder… Neen serieus, natuurlijk moet je niet kiezen. Die Beatles-Stones-‘keuze’ is misschien nog de frappantste. The Stones maakten de blues populair en rockten als de be(e)sten, The Beatles vonden de popmuziek zowat uit. Dus kiezen? En toch, er is een derde weg! Steeds weer worden de ronduit geniale The Kinks over het hoofd gezien. De gebroeders Ray en Dave Davies grossierden in popparels en de band kon ook een ferm stukje rocken, of niet soms? Oh, en de ruzies tussen beide broers: neen,  Oasis vond ook op dat vlak niets uit.

Of er ooit nog een Kinks-reunië komt, recent door Ray Davies gesuggereerd en nadien weer ontkend zullen we nog wel zien. We maken méér kans op een solotour van Ray Davies. Dat wordt dan de de tour die een paar jaar geleden al aangekondigd werd, maar dan werd afgelast omdat Dave aan een nieuw album werkte en pas daarna op tour wilde gaan. Die plaat komt er nu aan en luistert naar de naam Americana. Iets om naar uit te kijken? Misschien, hopelijk!

De twee singles die het album voorafgingen zijn respectievelijk  Poetry en Rock ’n Roll Cowboys. Jullie Luminous Dash-verslaggever (en Kinks-fan) legde zijn kritisch oor te luister. Ja, natuurlijk: Ray Davies weet nog steeds hoe hij een goede popsong moet schrijven, dat bewijst hij dan toch vooral op de tweede single Rock ’n Roll Cowboys die wel héél dicht bij het machtige en magische Kinks-universum aanleunt en je kunt maar hopen dat de rest van het album volledig deze kant op zal gaan. Ik durf het zelfs nog straffer stellen: dit nummer doet dromen van een tweede The Village Green Preservation Society (The Kinks, 1968)!

Poetry, de eerste single, is een leuk liedje zonder meer, maar klinkt redelijk dertien-in-een-dozijn en allesbehalve origineel, niet typisch Davies, noch Kinks en al helemaal niet vernieuwend. Met wat slechte wil kun je Davies er zelfs van beschuldigen dat hij te goed naar Cockney Rebels Come Up To See Me (Make Me Smile) heeft geluisterd. Maar ik leg de lat misschien gewoon te hoog voor Davies. Alleszins, anders dan Rock ’n Roll Cowboys, het is geen goede ‘trigger’ voor dat nieuwe album.

Toch uitkijken naar Americana en hopen dat Poetry het enige schoonheidsfoutje van Davies is. En liefst ook een tour van Ray of durven we toch stiekem op een The Kinks tour hopen?

Het album Americana komt uit op 21 april 2017 op het Legacy-label en zou 15 tracks bevatten.
MARK VAN MULLEM