Projectomschrijving

Onlangs brachten de surfpoppers van Alpha Whale een split-ep uit met Young Rival uit Canada uit. Doe uw korte broek aan, gooi uw sokken weg en dans op de tonen van Alpha Whale…maar eerst het interview lezen natuurlijk!

Hoe lang zijn jullie al bezig met Alpha Whale en hoe kijken jullie terug op wat jullie tot nu toe hebben bereikt?
In de zomer van 2012 schreven we de eerste nummers in het tuinhuis van onze drummer die toen nog in Gistel woonde. Ondertussen hebben we toch al met heel wat coole bands en op locaties in binnen- en buitenland mogen spelen. Er was bij ons nooit echt sprake van zotte ambities en dus zijn we al tevreden dat we al heel wat euro’s aan bier kunnen uitsparen door een instrument ter hand te nemen.

Het is misschien mijn visie, maar zelf denk ik dat Alpha Whale die steeds maar groter wordt door mond-tot-mond reclame. Ik bedoel maar Alpha Whale geeft geen hype nodig om er te komen.
Dat gevoel hebben we ook wel. We komen weinig aan bod in magazines of op de radio. Onze shows zijn gewoon een hang out voor gelijkgestemden waar ze wat pinten kunnen drinken en heerlijk kunnen rondhangen.

Jullie spelen surfpop. Is dat gewoon omdat jullie verzot zijn op deze stijl, of kon het even goed zijn dat je Ramonespunk zou spelen ?
Iedereen heeft bij ons een wat verschillende muzikale achtergrond. Er is geen duidelijke visie, de ideeën ontstaan vaak samen op repetitie waar we snel merken of we er wat in horen of niet. We hebben ook nummers die we bewust niet opnemen en enkel live spelen om de set wat meer energie te geven.

Wat ik me steeds heb afgevraagd is dat door je te profileren in een bepaald genre jullie jezelf beperkingen opleggen. Ik bedoel nu moet Alpha Whale gewoon …als Alpha Whale klinken.
We vinden eigenlijk dat we vrij veel kanten op kunnen met onze muziek. Wij hebben uptempo, trage, psychedelische nummers en popnummers. En er zit ook zeker een merkbare evolutie in onze muziek. We ontdekken meer over onze instrumenten of pedalen en blijven eigenlijk gewoon constant experimenteren.Goede vraag trouwens, hoe klinkt Alpha Whale ? Dit is een vraag die we wel vaker te horen krijgen, het antwoord is verschillend naargelang wie het vraagt. Wie niet vertrouwd is met het genre zal er niet veel aan hebben als we zeggen dat we ergens tussen Allas Las en The Growlers klinken, dan antwoorden we vaak ergens tussen The Shadows en The Doors. We klinken uiteindelijk als het product van Bert, Bart, Jan en Jonas. Toen we noodgedwongen beroep moesten doen op een vervanggitarist speelde Alek van The Glücks mee, het resultaat was toen heel anders.

Alpha Whale lijkt me soms rock ‘n roll voor dagdromers. Juist?
Onze muziek heeft ergens wel een nonchalance over zich zoals dagdromers, zeker? Geen idee eigenlijk.

Laten we het even over Oostende hebben. Iedereen spreekt over Gent en Luik, terecht, maar Oostende lijkt zich ook te profileren als de rockstad par excellence. Hoe komt dit en hebben jullie contact met elkaar?
We woonden vroeger allemaal ergens in een klein dorp tussen Brugge en Oostende, maar bleven na onze studies plakken in Gent omwille van de vele faciliteiten voor muzikanten.
Oostende blijft wel de stad waar we onze eerste optredens deden, onze eerste pinten dronken of concerten frequenteerden. Enkele jaren geleden was er een bloeiende hardcore- en punkscène in Oostende, maar sindsdien is het wat kalmer, al zit Oostende terug in de lift. We kennen wel wat mensen in Oostende, maar ons belangencentrum is uiteindelijk toch Gent.
Kun je van Oostendse scène spreken of is dat weer zo’n term die men heeft bedacht?
Ik denk dan eerder aan hip hop, die is er wel met kleine Sanders enzo.

In ieder geval kun je niet wegsteken dat jullie aan zee wonen. Je ruikt het strand in jullie muziek! Als je moet kiezen, Californië of Oostende, en eerlijk zijn hee!
Vroeger waren we veel meer te vinden op het strand, maar tegenwoordig wonen we dus allemaal in Gent. Vorig jaar gingen twee van ons op reis naar Californië, ooit gaan we terug, maar dan met 4.

Het mooiste aan de Belgische scène is dat iedereen zo uniek klinkt …ik ken niemand die klinkt als Alpha Whale in België bijvoorbeeld. Zijn jullie zot van de Belgische scène ?
Er is weelde in België, ja, er zijn zoveel goeie bands, producers, muzikanten,… Het bestaan van Poppunt en opleidingen zoals PXL Hasselt, de Jazz studio in Antwerpen of het Gentse conservatorium werpt wel degelijk zijn vruchten af. Maar het liefst vertoeven we ergens in de tegenstroom. Niemand van ons genoot een muzikale opleiding en dat maakt het net wat onbevangener.

Jullie hebben een ep opgenomen met Young Rival. Waarom, buiten het feit dat jullie met elkaar hebben getoert?
We zitten op hetzelfde label, hun ep was er al, maar was nog niet uitgebracht, 62tvrecords stelde voor om een split-lp te maken en zo geschiedde.

Door het feit dat het om een buitenlandse act gaat waarmee je een split hebt, opent dit deuren naar het buitenland denk je?
Young Rival is van Canada, het is quasi onmogelijk om ginder te touren omwille van de strenge regels ivm werkvergunningen. Maar als ze nog eens terug naar Europa
toeren mogen we terug mee de baan op.

Wat zijn de onmiddellijke plannen van de band?
Zoveel mogelijk optreden en ondertussen nieuwe nummers schrijven, eigenlijk hetgeen we al 4 jaar doen.

Jullie staan ook binnenkort op het podium met Morgan Delft. Een kleine droom?
Ja, geweldige band ! We hebben het geluk af en toe een mooie support te mogen doen, zo speelden we al samen met White Fence, dat was toch nog net iets specialer omdat we grote fan zijn van Tim Presley.

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Jonas : The Modern Lovers van The Modern Lovers.
Bart : Een favoriete plaat bestaat niet…
Bert : Ik luister de laatste tijd constant naar Joel Jerome – Psychedelic Thriftstore Folk.
Jan : Neil Young en Comes A Time.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift mee te zitten en wat zou je dan doen ?
Liefst met een lifthersteller die van die 8 uur 8 minuten kan maken.

Het laatste woord is aan jullie!
Koop onze plaat, Amen.

DIDIER BECU

Facebook

Bandcamp