Projectomschrijving

ALL WE EXPECTED – Hatar (Dunk! Records)

Begin december 2017 kreeg post-rockminnend België het mooiste eindejaarsgeschenk. Het West-Vlaamse All We Expected bracht hun debuutalbum Hatàr op de wereld.

Donker, intens, diep, vuil. In de ene hand de goedendag, in de andere wat zalf en een pleister. De bezwerende muziek van All We Expected leidt ons via platgetreden, maar daarom niet minder verraderlijke paden langs steile ravijnen en sublieme landschappen. Aan het eindpunt van de reis is er oorlog. Dit is post-rock zoals we het graag hebben: onhandelbaar als een kat in een zak. Wat de kwaliteit dan weer betreft, heeft u met Hatàr dan weer een prijsduif op de kop kunnen tikken.

De vijf nummers op Hatàr liggen best dicht bij elkaar, zoals vaker bij dit genre. Mocht ik alsnog met het mes op de keel een favoriet moeten kiezen, laat het dan Feudal zijn, het tweede nummer. Het onschuldige, maar boeiende riedeltje wordt na twee minuten genadeloos de keel overgesneden en beukende gitaren en ratelende drums stormen als een geharnast leger op de kasteelmuren af.

De finale strijd barst helemaal los in afsluiter Conquered, We Conquer, waarin de nieuwe wereldorde voor eens en altijd lijkt te worden beslecht, na het opvallende rustpunt dat het tweede kwart beslaat van deze meedogenloze compositie. Eén apocalyptische slachtpartij later zal er mogelijk enkel chaos heersen. Het album zou de perfecte soundtrack bij een epische ridderfilm kunnen zijn, met veel bloed op de trappen en een tikkeltje magie. Al smaakt het even goed bij een verhaal van Lovecraft. Gruwel en verwondering, ze gaan hier hand in hand. Wat dat laatste betreft, heeft All We Expected duidelijk het een en ander opgestoken van grootmeesters als Godspeed You! Black Emperor of Mono, en in mindere mate de vroege Mogwai.

Fans van het genre mogen in hun handen wrijven. Hatàr is een excellente plaat en bij het beste wat u van de Belgische post-rock en post-metal mag verwachten.

GERT VANLERBERGHE

Facebook

Bandcamp

Dunk! records